Zagrebački startup razbija mitove o projektima Unije

Autor: Bernard Ivezić , 25. veljača 2015. u 09:57
Vedran Grčić, suosnivač Artis Europe već razmišlja o širenju projekta, Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Ideja im je bila ponuditi više od onoga što se nudi na prosječnim edukacijama, po povoljnijim cijenama.

Iako je nastao u Zagrebu, startup Artis Europa prvi je hrvatski servis koji edukaciju o EU projektima putem interneta nudi po cijeloj Hrvatskoj. Vedran Grčić, suosnivač tvrtke Artis Europa kaže da im je cilj dokinuti centralizaciju edukacije o EU projektima. "Ne samo da su gotovo sve edukacije na tu temu u Zagrebu već je takav sustav ujedno izrazito neučinkovit", kaže Grčić.

Nešto drukčije
Dodaje da se tako sporo širi znanje o vođenju EU projekata izvan Zagreba, institucijama i tvrtkama koje žele obrazovati svoje suradnike i zaposlenike nameće se trošak smještaja, dnevnice i izbivanja s posla. K tome, edukacije su često organizirane tako da se moraju nekoliko puta pohađati, a materijal koji se dobije prilagođen je prezentacijama a ne učenju. "Na prosječnoj EU edukaciji sjedite u predavaoni ispred nekoga tko iza sebe planira izvrtiti nekoliko stotina slideova i u tom maratonu tko živ tko mrtav, a na kraju što ste zapisali zapisali ste ", kaže Grčić. Pri tome ste prosječnu tjednu edukaciju platili 10 tisuća kuna plus smještaj dnevnice izbivanje još oko pet tisuća kuna. U prosjeku trebate tri puta otići na edukaciju da upijete dovoljnu količinu znanja što po našoj računici trošak podiže na 15 do 45 tisuća kuna. Navodi da su oni odlučili ponuditi nešto drugačije.

 

45tisuća

kuna mogu biti troškovi educiranja i priprema za EU projekte

"Internet nam je omogućio da ponudimo dvostruko nižu cijenu od konkurencije kad se uključe svi popratni troškovi, a da cijelo iskustvo bude bolje", kaže Grčić. Navodi da su išli za tim da svega ponude više. Tako su se odlučili ponuditi više materijala od tipičnog tjednog seminara. Taj je materijal dorađen da bude jednake ili bolje kvalitete po stranici što su testirali kroz komentare testnih korisnika. Nadalje, produljili su razdoblje u kojem se može preko interneta pristupiti tim sadržajima na šest mjeseci umjesto nekoliko tjedana. "Cilj je bio da materijali budu dostupni u bilo koje vrijeme s bilo kojeg mjesta bez obzira radi li se o računalima, laptopima, notepadima pa čak i mobitelima ako imaju veći zaslon. Odaziv za korištenje našeg sustava je odličan pa su u svega par tjedana naše usluge kroz pilot projekt počeli koristiti gradovi Kaštela, Slavonski brod i Zadar, te općina Vrgorac", kaže Vedran Grčić. Dodaje da su im se javili još neki gradovi i općine pa sad razmišljaju da pilot fazu prošire.

Veliko tržište
Grčić navodi da je tržište za ovakvu uslugu iznimno veliko. Naime, u svakom uredu Europske unije radi po troje do petero ljudi u prosjeku. I to je riječ samo o jedinicama lokalne samouprave.  Dodaje da im zasad  ministarstva, agencije, uredi nisu u fokusu. Međutim, uz njih interes za ovakvom uslugom ima i u tvrtkama, koje sada sve više mogu participirati u projektima Europske unije. Nadalje, u akademskoj zajednici pa i od pojedinaca koji se žele specijalizirati na tom području. Vedran Grčić kaže da se godinu dana pripremao za komercijalan rad. Tvrtku je osnovao s dva prijatelja Albertom Attiasom, pravnikom i diplomantom Cotrugli MBA-a te Borisom Spremom, koji je završio FER i Cotrugli MBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close