Walmart i slovenski startup nude Kini veću sigurnost hrane

Autor: Poslovni dnevnik , 16. studeni 2017. u 22:00
Online trgovina hranom Yimishiji koristit će Prospehovu tehnologiju

Ulančavanje blokova podataka, tzv. blockchain omogućava osiguranje vjerodostojnosti prikupljenih informacija koje se ne mogu mijenjati.

Slovenski startup Prospeh, koji je svojim proizvodom, aplikacijom OriginTrail, omogućio jednostavno praćenje porijekla mliječnih i mesnih proizvoda, priprema pravu revoluciju u sigurnosti hrane.

Uskoro će uz njihovu pomoć Kinezi moći provjeriti izvor svakog prehrambenog proizvoda, što proizvođači neće moći ometati, piše Dnevnik. "Na kineskom tržištu trenutno provodimo četiri pilot projekta koji pri sljedivosti u opskrbnim lancima od izvora do mjesta prodaje hrane koriste tehnologiju ulančavanje blokova podataka, tzv. blockchain koji omogućava osiguranje vjerodostojnosti prikupljenih informacija. To znači da se podaci koji su jednom ušli u sustav više ne mogu neopaženo promijeniti", objašnjava Anže Voje, odgovoran za komunikaciju u Prospehu.

Decentralizirana mreža
Da su njihovi pilot projekti obećavajući potvrđuju i to što su pobijedili na natječaju američkog trgovačkog lanca Walmart. Prijavili su projekt koji će svakom kupcu omogućiti uvid u porijeklo svakog proizvoda na kineskom online tržištu hrane Yimishiji. Walmart je na natječaju tražio tehnološke inovacije koje imaju pozitivan učinak na sigurnost hrane i mogu se proširiti na širi sustav prehrane, kao i već razvijenu inovaciju s opipljivim rezultatima, kaže Voje, koji smatra da su američkog trgovačkog diva uvjerili uspješnim korištenjem tehnologije blockchaina u praksi.

Pomoć stručnjaka
Prospeh je jedna od desetak tvrtki koje su u sklopu natječaja uvrštene u prvi Walmartov inovacijski program koji koristi tehnologiju blockchaina. To donosi potrebu za novim kapitalom, koji će Prospeh prikupljati prodajom vlastite kriptovalute Trace.  "Uspješno prikupljanje sredstava je polazna točka za razvoj decentralizirane mreže koja će se koristiti za praćenje podataka u lancu opskrbe u svim sektorima, ne samo u hrani, a u nju će se korisnici lako moći neovisno uključiti", rekao je Voje.

"Nagrada Walmarta, najveće trgovačke kompanije na svijetu, izvanredno je priznanje i nama i slovenskoj startup sceni. To znači pristup donositeljima odluka i vodećim stručnjacima u području sigurnosti hrane i logistike koji će pozorno pratiti daljnji razvoj naših ideja da nam pomognu razviti rješenje koja će biti korisna za vodeće svjetske trgovinske lance i logistiku", rekao je glasnogovornik slovenske tvrtke koju su osnovali Žiga Drev, Tomaž Levak i Branimir Rakić.

Prospeh ima pet stručnih savjetnika, među kojima je i John G. Keogh, jedan od vodećih svjetskih autoriteta na području sigurnosti hrane u lancu opskrbe i korištenja međuorganizacijskih standarda. Tu je i Srđan Krčo, pionir na području interneta stvari i povezivanja pametnih uređaja u složene sustave. Tomaž Štolfa, suosnivač uspješne američke tvrtke Layer, Prospehu je pomogao u izgradnji vjerodostojnosti u SAD-u. U Savjetodavnom odboru su i Andrej Mužević i Jan Karnath, suosnivač  AndroidPIT-a. 

Korak ispred konkurencije

Tehnologija korisna i za druge sektore
Prospeh je dosad prikupio toliko iskustva u pružanju transparentnosti u prehrambenom lancu da je danas korak ispred konkurencije. Spremni su za uvođenje rješenja OriginTrail i u drugim sektorima, kao što su farmaceutska ili modna industrija. "Naše inovativno rješenje rješava trenutne glavne nedostatke blockchaina jer ta nova tehnologija nije prikladna za velike količine podataka koji nastaju u opskrbnom lancu, koji je relativno spor i povezan s visokim troškovima transakcija", rekao je Anže Voje. Prospeh omogućava neovisnu povezanost informacijskih sustava različitih tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close