Vizualiziraju tvitove o događaju ili brendu

Autor: Marta Duić , 23. srpanj 2014. u 19:21
Interaktivna karta pratila je tweetove za utakmice Brazila i Hrvatske na nedavnom SP-u

Alat otvorenog koda Odyssey.js namijenjen je novoj generaciji pripovjedača.

Sve što se događa, događa se negdje. Logika je to kojom se vodi Odyssey.js, novi alat otvorenog koda koji koristi karte kako bi se podaci mogli pretvoriti u interaktivne multimedijske priče.

On omogućuje svim korisnicima, neovisno o njihovim vještinama kodiranja, nov način pripovijedanja priča. Sa 35.000 dolara, koliko je uložio Fond Knight Prototype, kreatori cloud computing platforme CartoDB osmislili su inovativan i otvoren alat za koji se nadaju da će pomaknuti umijeće pripovijedanja do novih granica umjesto da se, kao dosad, koriste tradicionalni oblici poput teksta, fotografije i videomaterijala.

Medijska inovacija
Fond Knight Prototip osnovan je prije otprilike godinu i pol, kaže Chris Barr, suradnik za medijske inovacije Zaklade Knight Prototip. Pokušava pomoći eksperimente kojima se nastoji držati korak s ubrzanim tempom tehnologije i inovacijama. Knight osigurava oko 100 milijuna dolara vrijedne subvencija na godišnjoj razini, od čega 30-40 milijuna dolara ide za inovacije usmjerene prema novinarstvu i medijskim inovacijskim programima. Barr ističe kako je Zaklada htjela ubrzati ciklus proizvodnje i time brže stvoriti nove alate za novinare i izdavače koji će im koristiti u poslu i učiniti im medijsku svakodnevicu zanimljivijom. 

Kartografska tehnologija
CartoDB gradi kartografsku tehnologiju, kao što je interaktivna karta za pomoć pri vizualiziranja tvitova o događaju ili brendu. Ova interaktivna karta pratila je tvitove tijekom uvodne utakmice Brazila protiv Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu. CartoDB želi obogatiti iskustvo pričanja priča korištenjem karata, stoga su  korištenjem i spajanjem triju komponenata  (text-to-HTML, alata Markdown i JavaScripta) stvorili alat Odyssey.js. Osmišljen je tako da se lako može položiti unutar sustava za upravljanje sadržajem, pa izdavači mogu dodati interaktivne karte na svoje web stranice kako bi tako ispričali svoju priču. JavaScript knjižnica je također svima dostupna za korištenje. "Cilj je da dolazak do većih i važnijih medijskih inovacija", napominje Barr. Udaljavanjem od tradicionalnih oblika pripovijedanja, zahvaljujući novim mogućnostima koje nudi Odyssey.js, CartoDB možee pomoći povećanju broja čitatelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close