Virtualna stvarnost za brži rad na računalu

Autor: Marta Duić , 15. lipanj 2015. u 22:01
Proizvoda sličnog SpaceSysu splitske tvrtke na tržištu još uvijek nema, a najsličnije rješenje je Microsoftov HoloLens

Iza ekipe iz 3DEA-e već je tri godine istraživanja i razvoja, a čekaju ih još najmanje dvije godine rada na sustavu.

SpaceSys korisničko je sučelje za računalo koje omogućava upravljanje i prikaz operativnih sustava koristeći uređaje virtualne stvarnosti, poput najpoznatijeg Oculus Rifta koji je jedan od mnogih što uskoro izlaze na tržište", pojasnio je inovaciju – sustav napravljen za virtualnu stvarnost Toni Borovec iz tvrtke za razvoj novih tehnologija 3DEA.

Kako ističe Borovac, sličnog proizvoda na tržištu još uvijek nema, a najsličnije rješenje je Microsoftov HoloLens. Kako kaže Borovec, oni su počeli s razvojem kad i 3DEA, no Microsoftovi su resursi preveliki. "Ipak naš adut je otvorenost i jednostavnost samog pristupa problemu. Microsoft i dalje razvija samo za svoj sustav i svoj hardver, mi razvijamo mehaniku koja radi isto, no ostavljamo prostor za sve sustave i sve uređaje koji omogućuju virtualnu stvarnost", kaže Borovac. Tehnologiju budućnosti stvaraju u Splitu, a proizvod je pun inovacija, od načina na koji radi do mogućnosti koje pruža.

"Prebacuje samo sučelje računala u tri dimenzije, rješavajući se okvira 2D prozora i ekrana na koje smo svi navikli te im dodaje treću dimenziju i omogućava korisnicima da kroz virtualnu stvarnost obrađuju puno više podataka istovremeno, bez limita 2D prikaza. Način na koji je zamišljen naš softver omogućuje u bližoj budućnosti višekorisnički rad u takvom 3D okruženju što je i jedan od krajnjih ciljeva, kao i međuplatformska komunikacija i višekorisnički rad, tako da neovisno tko koristi koji uređaj i bez obzira gdje bio, moći će raditi zajedno s drugima unutar 3D okruženja koje mi gradimo", poručuje Borovac. Kako kaže Borovac, ideja za ovaj proizvod budućnosti nije ništa novo, već je viđena u SF filmovima i opisana u knjigama.

Iza ekipe iz 3DEA-e već je tri godine istraživanja i razvoja ovog proizvoda, a čekaju ih još najmanje dvije godine razvoja. Cilj im je zaštititi dio softvera, odnosno način na koji radi, no kažu nije to lako kad ih prate tvrtke poput Microsofta, Googlea i Applea. Iako je još u začecima, u 3DEA-i su sigurni da će i ova industrija vezana uz virtualnu stvarnost do 2018. biti u punom zamahu, a onda se i nadaju da će njihov SpaceSys koristiti svi koji imaju računalo i koji se odluče koristiti VR uređaje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close