Vipnet i Trilix razvili jednostavnu NFC blagajnu

Autor: Bernard Ivezić , 01. lipanj 2014. u 22:01
U Vipnetovom kampusu na Žitnjaku kavu se može kupiti mobitelom

Trilix tvrdi da su neki dijelovi sustava prvi na svijetu koji su napravljeni prema standardima procesa i protokola mobilnog plaćanja.

Vipnet je u suradnji s hrvatskom softverskom tvrtkom Trilix razvio NFC smart čitač koji se može ugraditi u automate za napitke, slastice i druge slične samoposlužne strojeve.

Uređaj omogućuje kupnju putem mobitela korištenjem NFC tehnologije kakvu kompanija već primjenjuje u Osijeku za plaćanje gradskog prijevoza i u Zagrebu za posudbu bicikala. U Vipnetu ističu da NFC smart čitač za samoposlužne automate posljednjih šest mjeseci uspješno testiraju u restoranu i kafiću u sklopu svog kampusa na Žitnjaku u Zagrebu."Pomoću ove tehnologije transakcija na samoposlužnim aparatima odvija se za manje od dvije sekunde, a sigurnosni protokol je na maksimalnoj razini i koristi AES 256-bitnu zaštitu, najmoderniju sigurnosnu enkripciju koja državama danas služi za čuvanje najosjetljivijih podataka", ističu u Vipnetu.

 

256-bitna

zaštita osigurava Vipnetova NFC plaćanja

U Trilixu navode da svakodnevno bilježe rast broja transakcija. "Trilix je još jednom dokazao superiornost svoje DSDSTM platforme koja se koristi za obradu mikro-platnih transakcija", navode iz te tvrtke. Ističu da su neki od implementiranih dijelova sustava globalno prvi koji su napravljeni prema standardima propisanih procesa i protokola za takva plaćanja. Kompanija je prvo predstavljanje rješenja iz područja mobilnog plaćanja, koja se temelje na NFC-u, imala u rujnu u Osijeku. Tada su Igor Horvat iz Vipneta i studentica i prva korisnica te Vipnetove usluge Dajana Rudić pokazali kako se ona koristi u praksi. Miljenko Graovac, voditelj Upravljanja proizvodima u Vipnetu, kaže da NFC u kombinaciji sa SIM-om i mobitelima omogućuje razvoj usluga za dijeljenje sadržaja, beskontaktno plaćanje te uporabu mobilnog uređaja kao e-karte i e-ulaznice.

Komentirajte prvi

New Report

Close