Uz Lean Startup Drill u 24 sata do pobjedničke poslovne ideje

Autor: Marta Duić , 13. travanj 2016. u 14:46
Lean Startup model u Hrvatskoj razvijaju Filip Stipančić i Miro Hegedić/Igor Kralj/PIXSELL

Lean Startup Drill Zagreb, koji će se održavati 22.i 23. travnja, organiziran

Lean Startup Croatia (LSC) kao inicijativa djeluje tri godine hrvatskoj startup sceni, kroz organizaciju meetupa, predavanja i druženja startup zajednice te okuplja više od 1000 sudionika. Novi projekt na kojem rade, Lean Startup Drill Zagreb koji će se održavati 22.i 23. travnja organiziran je u suradnji s CORE Inkubatorom i CORE HUBom, a okupiti će inovatore, kreativce, poduzetnike, istraživače, znatiželjnike, developere, dizajnere i sve one koji se osjećaju poduzetno, žele pokrenuti vlastiti poslovni pothvat, testirati svoju ideju…

Filip Stipančić i Miro Hegedić iz Lean Startup Croatia koji rade na organizaciji ovog događaja ističu da je LSC dobro povezana s vodećim međunarodnim inicijativama kao što su Lean Startup Circle iz San Francisca, a imali su priliku na svojim Lean Startup Meetupima često ugostiti najpoznatije predavače kao što su Ash Maurya – poznati autor Running Lean knjige, Tristan Kromer, Spike Morelli, Jeff Gothelf i mnogi drugi. Osim toga, sudjelovali su na mnogim Lean Startup događajima u Europi i Americi, kao što je Lean Camp u Stuttgartu, Lean Startup Circle u San Franciscu, Lean Startup Machine radionica u Grazu. Sve to ponukalo ih je na organizaciju ova 24 sata intenzivnog testiranja i razvijanja poslovne ideje prema Lean Startup principima koji se prvi put održava u prostoru Core HUBa u Zagrebu.

 

1000sudionika

okuplja kroz svoje programe Lean Startup Croatia

Propuštene prilike
"Posljednjih godina koliko organiziramo formalna i neformalna druženja startup zajednice primijetili smo velik broj pojedinaca i timova čije šanse za uspjeh bi mogle biti veće kada bi razmišljali i koristili Lean Startup alate, a što smo osjetili i na vlastitim primjerima. Većina smišlja svoju ideju na temelju vlastitog iskustva, bez mnogo kontakta s pravim kupcima i tržištem, sve do trenutka kada je prekasno. Sudjelovanjem na radionicama i mentoriranjem timova dobili smo razne ideje kako čim bolje prenijeti praktično znanje o Lean Startupu i postupku učenja o svojim kupcima i njihovim potrebama", pojasnili su nam odakle ideja Filip Stipančić i Miro Hegedić. Kako ističu organizatori, cilj je u 24 sata kroz seriju predavanja, mentorstva, izradu i provođenje eksperimenata stvoriti proizvod ili uslugu koju bi korisnik koristio i bio spreman platiti za nju.

Timovi će se formirati oko problema i rješavati ih uz pomoć mentora, eksperimentirati i pronaći rješenje za koje bi netko platio te istovremeno usvajati tehnike Lean Startup Drilla koje će vam koristiti u pokretanju svake buduće poslovne ideje. Dio Lean Startup Drilla se doslovno odvija na ulici, u parku, trgovačkom centru ili popularnom okupljalištu ciljane skupine kupaca gdje polaznici naučeno isti trenutak počinju primjenjivati na svojoj ideji. Stipančić i Hegedić objašnjavaju kako će kroz kombinaciju predavanja, timskog rada i mentoriranja, sudionicima će se omogućiti da stečena znanja primjene u praksi te nauče kako svoju ideju razvijati sukladno potrebama kupca.

Napominju kako će sudionici naučiti alate Lean Startup metode koje će primjenjivati na svojim projektima, a saznat će i koliko je važno razgovarati s korisnicima od prvog dana razvoja startupa i zadnje i sa sobom ponijeti ključno znanje – kako stvoriti pravi proizvod koji kupac želi. "Dok većina drugih evenata počinje 'pitchanjem ideje', Lean Startup Drill počinje 'pitchanjem' problema za koji osoba smatra da ga njezini korisnici imaju, a timovi se formiraju upravo oko problema kojeg žele riješiti˝, istaknuli su Stipančić i Hegedić. Budući da je Lean Startup Drill Zagreb dio je međunarodnog projekta i međunarodne zajednice koja pokreće startupe na Lean način, a Stipančić i Hegedić planiraju nastaviti razvijati ovaj model u Hrvatskoj kako bi što više startupa bilo uspješno fokusirajući se od samog početka na svoje korisnike.

Žele i u druge gradove
"S obzirom na iskustva prethodnih sličnih radionica, naša očekivanja su da će timovi uspjeti naučiti koji problem rješavaju korisniku i da će im korisnik biti spreman platiti za korištenje njihovog rješenja. Očekujemo i da ćemo kroz učenje o Lean startupu metodi svjedočiti osnivanju nekog novog uspješnog startupa te upoznati sjajne i zanimljive ljude i, naravno, dobro se zabaviti. Vjerujemo da će se vrijednost prenesenih znanja kroz Lean Startup Drill prepoznati i u drugim hrvatskim gradovima, gdje ćemo zatim dobiti priliku učiti nove polaznike kako da započnu razvoj svojeg startupa na Lean način i povećaju uspjeh svojeg pothvata", poručuju Stipančić i Hegedić.

Komentirajte prvi

New Report

Close