Utrostručio se broj hrvatskih projekata koji su uspjeli preko crowdfundinga

Autor: Bernard Ivezić , 16. siječanj 2015. u 09:58
Hrvoje Hafner/Borna Filic/PIXSELL

Najuspješnija je kampanja bila ona za prvi hrvatski seed fond ZIP Acclerator1: od 180 investitora 660 tisuća kn.

Novi investicijski trend crowdfunding u Hrvatskoj eksponencijalno dobiva na popularnosti.

Prema istraživanju portala Crowdfunding.hr, u 2014. godini 45 domaćih projekata tražilo je početni kapital preko platformi za grupno doniranje, nagrađivanje, posuđivanje i investiranje. Prikupili su 2,76 milijuna kuna početnog kapitala, a 14 projekata ostvarilo je zacrtani cilj. Usporedbe radi, od 2011. do 2013. ukupno su crowdfundingom novac pokušala prikupiti 64 domaća projekta. Financijski cilj postiglo je samo njih pet, a ukupan iznos koji su u tri godine prikupili je milijun kuna. Hrvoje Hafner, osnivač portala Crowdfunding.hr, kaže da je lani zamijećen veliki napredak."Bilo je mnogo više projekata koji su tražili sredstva crowdfundingom u odnosu na 2013.", ističe.

 

6636osoba

financijski je pomoglo hrvatske projekte

Najuspješnija crowfunding kampanja u prošloj godini je ona za prvi hrvatski seed fond "ZIP Acclerator1" u organizaciji Zagrebačkog inkubatora poduzetništva. ZIP je preko britanske platforme za crowdfund investiranje Seedrs od 180 investitora prikupio 660 tisuća kuna. U taj su fond pojedinačno najveće iznose uložili Damir Slogar, Saša Cvetojević i predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela Mihovil Barančić. No, na popisu ulagača našli su se i Lucijan Carić, Tomislav Sekerija te Nenad Bakić. Ivo Špigel, predsjednik ZIP-a, potvrdio nam je da krajem siječnja planiraju krenuti s prvim sjemenskim investicijama u hrvatske startupe.

Drugu najuspješniju domaću crowdfunding kampanja u prošloj godini organizirao je hrvatski tim za proizvodnju računalnih igara Ironward. Taj je tim za svoju novu igru The Red Solstice od za hrvatske prilike rekordnih 1504 donatora preko Kickstartera prikupio 380 tisuća kuna početnog kapitala. Igru je sa 20 tisuća kuna podržao Croteam, ali i drugi veterani industrije. Studio Monochrome games, najbolji mali izdavač igara na svijetu donirao je novom proizvodu hrvatskog tima Ironward 55 tisuća kuna, a prvi hrvatski strateški RPG i jednu od prvih igara u tom žanru na svijetu, podržao je i Julian Gollop autor X-COM-a, te Brian Fargo iz inXilea i kreativni direktor Obsidiana Chris Avellone.

Hrvoje Hafner kaže da to pokazuje da se u Hrvatskoj prate trendovi koji pokazuju da računalne igre prikupljaju najviše novca i imaju najviše podržavatelja. Uz glazbu i film one su najčešći domaći projekti koji traže sredstva preko crowdfundinga. "Žao mi je što jako kaskamo u kategoriji produkt dizajna, gdje gotovo nismo imali ništa za pokazati u prošloj godini, a Slovencima je, primjerice, to glavna kategorija za crowdfunding", kaže Hafner.

Sve više donatora

Najaktivniji Edi Budimilić 

Znatno je porastao i broj Hrvata koji su poduprli crowdfunding projekte: na taj je način novac doniralo 6636 ljudi. Najaktivniji je bio Edi Budimilić, suosnivač WhoAPI-ja, domaćeg startupa koji je s 1,5 mil. kn prikupljenog kapitala među 10 najuspješnijih hrvatskih startupa u privlačenju investicija. Podržao je 24 projekta na Kickstarteru i 5 na Indiegogou.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close