Unajmili zgradu u centru, uložili 2 mil. kn i otvorili moderniji hostel

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 04. veljača 2013. u 22:01
Vlasnik Goran Osredečki i voditeljica hostela Nikolina Kuhar/PIXSELL

Prijašnji prostor diktirao im je malo prostorija s puno kreveta, a u međuvremenu je i konkurencija ojačala.

U prvom ulazu do zagrebačke Uspinjače nedavno je svoja vrata otvorio Chillout hostel Zagreb, najveći privatni hostel u Zagrebu, sa 170 kreveta, koji se ondje preselio s Britanskoga trga. Lokacija je idealna: sami centar grada, na vrhu Tomićeve ulice, u mirnom ulazu, sa šest parkirališnih mjesta i parkom u kojem će se za ljetnih mjeseci družiti turisti iz cijeloga svijeta."Stavit ćemo mreže za ljuljanje i reflektore da osvijetle park jer je trenutačno zapušten i rijetkim prolaznicima služi za odmor od gradske žurbe", kaže Nikolina Kuhar, voditeljica hostela i djevojka vlasnika Gorana Osredečkog. Njihova priča s hostelom počela je početkom prošle godine, kada je Osredečki na zagrebačkom Britancu otvorio Chillout hostel Zagreb. Prostor u Kačićevoj imao je, međutim, nedostataka.

U kreditu 100.000 eura
Diktirao je raspored soba i rezultat je bio malo prostorija s velikim brojem kreveta, a bio je tu i nedostatak restorana i parkirališnih mjesta. Usto, istodobno se otvorilo puno hostela, neki od njih bliže glavnom gradskom trgu, pa je ljetos pala odluka o preseljenju u sami centar.Lokaciju u Tomićevoj našli su brzo i odmah krenuli s preuređenjem zgrade u kojoj je prije njih deset godina poslovalo veleučilište Vern. U zgradu, kažu, nisu smjeli previše dirati jer je pod zaštitom, ali su uspjeli nadograditi nekoliko novih toaleta, pregradnih zidova, popravili su brojne nedostatke i nakon samo tri mjeseca "nadljudskog rada" otvorili su hostel. Sve su sobe u hostelu klimatizirane, ugradili su posebne elektroničke brave na vratima soba, postavili kamere te osposobili 15 soba, odnosno studija koji imaju vlastitu kupaonicu. Bili su to zahtjevi turista koje nisu mogli ispuniti u starom hostelu na Britancu, posebice kada je riječ o sobama s kupaonicama, koje su zahtijevali vodiči, vozači i organizatori turističkih grupa koji žele imati svoj mir u hostelu.Iako su zgradu uzeli u najam, investicija nije mala. Osredečkom je 27 godina, a Nikolini Kuhar 23. Odakle im novac za otvaranje novog hostela?"Ukupno smo u preuređenje uložili nešto više od dva milijuna kuna. Ja sam na sebe dignuo kredita koliko sam god mogao, oko 100 tisuća eura, a ostalo sam posudio od nekolicine dobrih prijatelja, dok je dio novca ostao od poslovanja prošlog hostela", govori Osredečki, koji radi i kao direktor financija u Poslovno-inovacijskoj agenciji RH (BICRO).

Sa 27 godina, ima prilično impresivan životopis koji uz vlastitu tvrtku i upisan doktorat na Ekonomskom institutu uključuje i radno iskustvo u Finesa Capitalu, Gradimontu te Brodarskom institutu.Cilj mu je, kaže, "Smjestiti Hrvatsku i Zagreb na turističku kartu Europe". Spominje kako je ekipa u Chillout hostelu obučena da turistima odgovara na sva pitanja o Zagrebu, ali i Hrvatskoj. Time turiste upoznaju s mjestima koje oni inače ne obilaze poput Sljemena, Jaruna, parka Maksimir, ali ih upućuju usputno i na nove, "Bandićeve" fontane na putu prema Muzeju suvremene umjetnosti."Prvo što želimo postići jest to da svjetski turisti ne odu, primjerice, u Grčku nego u Hrvatsku. Drugo, želimo da odaberu Zagreb, a tek treće da se odluče za dolazak u Chillout. Pokušavamo ih potaknuti da poslije Zagreba ne odlaze odmah izvan zemlje nego da nastave put preko Novalje, Splita ili Dubrovnika. Hrvatski marketing treba malo nadograditi, nitko od naših gostiju, primjerice, ne zna da Hrvatska ima više od 1000 otoka, a to je nešto čime ih možemo zainteresirati u jednoj jedinoj rečenici", objašnjava Osredečki. U hostelu su, dodaje, osmislili i dodatne aktivnosti koje mogu zabavljati njihove turiste. Uz pub crowling, koji uključuje večernje ture po zagrebačkim kafićima i klubovima, organiziraju i jednodnevne izlete na Plitvice, posjet Muzeju neandertalaca u Krapini ili dvorcu Trakošćan.

Hotelsko-hostelska računica
Ti se izleti naplaćuju posebno, a najjeftinije noćenje u Chilloutu je 80 kuna. "Cijene su nam bile više dok se tako moglo poslovati, no trend povećanja konkurencije i podizanja kvalitete usluge uz istodobno smanjenje cijena budućnost je našeg posla. To treba prihvatiti prije negoli vas iznenadi, kao nas nedavno saznanje o stvarnim cijenama konkurencije i vlastitoj skupoći. Ipak, prije godinu dana u Zagrebu je bilo 14 hostela, danas ih je više od 28", kaže Osredečki. Posao u hostelu traje 24 sata dnevno. "Nije lagan, ne bih ga preporučio nikome tko se ne namjerava potpuno posvetiti ovome i nema preduvjete, primjerice, lokaciju. Uz puno inovacija, novih usluga, stalnu prilagodbu novitetima, izlazak iz okvira poslovanja radi prilagodbe zahtjevima velikih grupa… Za sliku zarade možete uzeti usporedbu s hotelom: plaćate istu cijenu režija kao i hotel, marketing, najam, boravišnu pristojbu za veći broj ljudi, morate svaki dan mijenjati posteljinu, ali za sve to vam treba sedam puta veći obrtaj ljudi da biste dosegnuli sličan prihod po krevetu kao hotel. Isplativost naspram truda prepuštam svakome na odluku…", poručuje Osredečki.

Komentari (8)
Pogledajte sve

BICRO – poslovno inovacijska agencija Republike Hrvatske, da nema ono RH čovjek bi mislio da je agencija u najmanju ruku negdje iz Norveške!
Nekada, dok je bilo planske ekonomije i kad je bilo reda i odgovornosti u društvu ovakvi pojedinci, a i oni koji bi stajali iza njih bi završavali na robiji i nestajao bi im svaki trag prije no što bi im palo na pamet davati takve izjave, …ali borili smo se i ginuli da bi danas imali demokraciju koja vlada nad stokom sitnog zuba, zar ne?

bobo, ne lupetaj.
imam svoju firmu, ne lezim cijeli dan u krevetu. Upravo tako i znam da za bilo kakav ozbiljan posao treba biti potpuno posvecen onome sto radis. Doticni ocito uz ‘potpunu posvecenost’ stigne obavljati i, vjerujem ne bas trivijalnu, funkciju financijskog u BICRO-u, koju placaju gradjani. Mislis da mu placaju da bude potpuno posvecen necem drugom? Bi li ti drzao takvog zaposlenika u svojoj (ocito hipotetskoj) firmi? Razvijanje vlastitog biznisa u vrijeme koje placaju gradjani je dovoljan razlog za nogu u straznji dio tijela.

Ako ti je prijatelj, lijepo da ga branis, ali ne pricaj gluposti. Osim ako nisi jedan od onih sto su mu posudili milijun i kusur, onda mi je vec jasnije zasto pises to sto pises.

s obzirom da je prijatelj nedavno otvorio hostel pa sam iz prve ruke čuo dio posla oko toga jasno vidim da je u projekt iz članka uključeno još nešto osim rada, znanja i velikih muda, možemo samo pretpostavljat što je to. a to da možeš paralelno bit direktor u BICRO-u i vodit ovakav projekt si može zakačit mačku o rep. ispada da iz hobija možeš vodit hostel.

Baš dobro da su se našli pametni sveznadari koji sve o svemu znaju a nisu se digli iz svog kreveta… Kriva vam je vlast, država, kriza i svi ostali, a kad treba radit rađe pametujete po portalima. S ovakvim komentarima cijeli projekt još više dobiva na značaju jer je sve postignuto isključivo radom, znanjem i s velikim mudima… Keep up the good work! 😉

New Report

Close