U ZIP-u stvorili nasljednika Coursere i Khan Academyja

Autor: Bernard Ivezić , 02. srpanj 2015. u 22:01
Edukacija u ZIP-u/Žarko Bašić/PIXSELL

Zagrebački startup UducateMe razvio inovativnu platformu za obrazovanje na zahtjev.

Dok se država muči s pronalaženjem najboljeg načina za reformu obrazovanja, iz zagrebačkog inkubatora ZIP-a, i to kao najperspektivniji predstavnik svoje generacije, upravo je izašao startup nezgrapnog imena UducateMe, koji je na najboljem putu da postane Uber za obrazovanje.

Nije riječ o još jednom predstavniku novog vala online edukacije kao što su Coursera, Khan Academy, Udemy ili pak Lynda, koju je nedavno kupio LinkedIn. Miroslav Hibler, osnivač UducateMe-a kaže da oni nisu predstavnici Obrazovanja 2.0 već onoga što slijedi nakon toga. "UducateMe će struku približiti građanima i tvrtkama, jer će s jedne strane preko njega roditelji moći pronaći stručnjake koji bi davali instrukcije njihovoj djeci, a s druge će menadžerima u tvrtkama omogućiti da odmah, i to online, dođu do stručnjaka koji im za neki iznos mogu pokazati kako riješiti određeni problem", kaže Hibler.

Navodi da je u osnovi UducateMe usluga obrazovanja na zahtjev, odnosno iduća revolucija u obrazovanju. Objedinjuje mogućnosti svojih prethodnika te nudi dodatne usluge kakve danas pružaju head hunting agencije, inovacijske mreže, ali i neke društvene mreže poput LinkedIna.Tržište na koje pokriva UducateMe golemo je. Samo u Hrvatskoj na instrukcijama se vrti 40 milijuna kuna godišnje. OECD procjenjuje da će do 2025. na svijetu biti više studenata nego što Rusija ima stanovnika, njih 262 milijuna.

Londonski Visiongain navodi već sada za usluge poput Coursere postoji tržište vrijedno 1,5 milijardi dolara i samo raste. S druge strane, prema Deloitteu, samo američko tržište treninga korporativnih zaposlenika vrijedi 70 milijardi dolara godišnje. Slično se i tržište inovacijskih mreža već sada procjenjuje u milijardama dolara, a za puni potencijal UducateMe-a treba sve to zbrajati. "Ne bih o brojkama, sad smo fokusirani na lansiranje usluge i radimo testiranja", kaže Hibler. Kako doznajemo, usluga će biti online do kraja godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close