U krizi im je uspjelo rasti i izvoziti

Autor: Tomislav Hrastovčak , 28. svibanj 2013. u 11:28
U rubrici Moja ideja predstavljamo tvrtku Possimus IT koja posluje od 2010. godine u obliku obrta za računalne usluge.

U specijalu Moja ideja predstavljamo tvrtku Possimus IT.

U specijalu Moja ideja predstavljamo tvrtku Possimus IT koja posluje od 2010. godine u obliku obrta za računalne usluge., a krajem 2011. zbog povećanja obima posla 'migrira' poslovanje na tvrtku Possimus IT d.o.o. za računalne usluge.

Poduzeće se bavi razvojem softvera na web i mobilnim platformama i pretežiti je izvoznik svojih usluga (preko 90 posto). U razvoju preferiraju Microsoftove alate čiji su partneri no rade i na open source alatima. Također rade i na open source platformi za 'big data'. Potvrda njihovih ekspertiza bila je nominacija ove godine za najuspješnijeg mikro izvoznika gdje su bili istaknuti uz još dvije firme. Poduzeće je locirano u Tehnološkom parku Zagreb, a vlasnici u jednakim omjerima su Alan Milinović te Dragan Oremuš, koji nam je više rekao o poslovanju i počecima tvrtke.

 U tvrtki tvrde kako nisu imali nekih posebnih poteškoća pri pokretanju biznisa. "Nismo naišli na posebne probleme. Treba se prilagoditi uvjetima poslovanja i regulativi na tržištu, pokušati rasti kvalitetom i ustrajnošću i biti strpljiv", tvrdi Dragan Oremuš.

Zanimalo nas je i koje su po njemu pozitivne, a koje negativne strane pokretanja biznisa u vrijeme krize. "Mi cijenimo mišljenje da je za kvalitetom uvijek potražnja, odnosno za nju nema krize. Kriza je normalna pojava u ekonomiji koja se događa periodički. Za vrijeme krize svakako je potrebno uložiti dodatan trud kako bi se isporučila dodana vrijednost i zadržao postojeći klijent te eventualno privukao novi. Od negativnih stvari istaknuo bih psihološko breme krize i opću depresiju koja može imati kolateralne žrtve oko sebe", kaže Oremuš.

Naveo nam je i koji su po njemu primjeri loše i dobre prakse među domaćim novim tvrtkama: "Loša praksa je povoditi se za trendovima bez strategije, a to se dešava pod marketinškim kampanjama koje imaju sasvim drugi cilj od uspjeha pojedinca ili poduzeća kao cjeline. Dobra praksa je svakako orijentiranost ka kvaliteti i izvrsnosti kako s tehničke tako i s poslovne strane te prilagodljivost organizacije u skladu s potrebama poslova koji se rade".

Oremuš kaže kako nemaju posebne uzore među tvrtkama te kako imaju "nekakve ekonomske postulate koji su bezvremenski" i kojih se drže. "Svaka firma je priča za sebe, pa tako i mi", dodaje.


Dragan Oremuš

Suvlasnik Possimusa nabrojao nam je i najveće uspjehe tvrtke: "Kao naš najveći uspjeh istaknuo bih sljedeće: rast u vrijeme krize i visok postotak izvoza u rangu mikro poduzeća (do 10 zaposlenih); Primanje u Tehnološki park; Dobivanje natječaja u Javnom pozivu projekta Poduzetnik početnik 2012 godine; Microsoft BizSpar Alumni ; Silver partnerstvo s Microsoftom za 2011 i 2012 godinu te početak procesa za stjecanje Gold Microsoftovog certifikata."

Inače, ciljani klijenti su im mala i srednja poduzeća, no rade  i manje projekte. "Nemamo još prodaju i marketing te formalno taj dio outsourcamo stručnjacima", kaže Oremuš.

Među ostalim, upitali smo ga i koju zemlju smatra idealnom za pokretanje biznisa. "Zemlja koja ima sigurnu poreznu politiku te održiv i poticajan porezni sustav gdje se posao može razvijati na dobrobit društva, djelatnika i dioničara, odnosno vlasnika", odgovara suvlasnik Possimusa.


Alan Milinović

Što se tiče početničkih pogrešaka, kaže da ih je bilo, ali ne previše i ne fatalnih. "Organizaciji posla podredili smo dosta vremena kako bi bili uspješni i sveli to na minimum. Rekli bismo: dobrom organizacijom, planiranjem i savjetovanjem smanjit će se i greške. Posebno bismo istaknuli da je vrlo bitno imati kvalitetno računovodstvo koje vodi poslovne knjige", tvrdi Oremuš.

Među ostalim kaže kako je po njima idealan zaposlenik onaj koji ima strast za onim što radi, orijentiran je ka izvrsnosti i kvaliteti te cijeni sigurnost i lojalan je. "Planiramo u budućnosti zapošljavanje dva juniora programera na PHP i .NET platformi te juniora testera/analitičara", kaže Oremuš.

Na kraju smo ga upitali ima li kakvih recepata za ostale koji pokušavaju pokrenuti biznis. "Ne postoji recept za uspješno poslovanje. Postoje neke bezvremenske vrijednosti koje nisu jamac, ali sigurno će olakšati put do uspjeha, a to su: kvaliteta, pouzdanost, sigurnost. Uz to potrebna je i doza sreće i da se pogodi splet određenih okolnosti. Kada se dogodi ova 'magija' može se reći da je uspjeh izgledan", zaključuje Dragan Oremuš iz Possimusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close