U Srbiji se patentira stroj za proizvodnju kajmaka

Autor: Darko Bičak , 04. studeni 2013. u 12:04
PD

Projekt profesora agronomije Ognjena Maćeja i inženjera Dušana Markovića trebao bi povećati proizvodnju kajmaka u Srbiji.

Srbija bi uskoro mogla dobiti stroj za proizvodnju kajamaka, što je jedan od najpoznatijih prehrambenih proizvoda te zemlje i daleko od srpskih granica. Kako piše beogradski časopis Agro biznis, na ideju o takvom uređaju došli su profesor Agronomskog fakulteta u Beogradu Ognjen Maćej i inženjer Dušan Marković koji žele organizirati proizvodnju kajmaka ujednačene kvalitete na području cijele zemlje.

Kemijski sastav

Proizvodnja kajmaka u Srbiji je prilično usitnjena, a njegova makrobiološka slika je dosta loša s obzirom da se priprema na otvorenim prostorima, u takozvanim katunima.

“Higijenski razlozi, koji će omogućiti plasman ovog proizvoda i na svjetsko tržište, bili su glavni razlog da krenemo u ovaj projekt jer nam je bilo bitno da se dobije kajmak standardne kvalitete na izvorni način i tako sačuvaju karakteristični okus i kemijski sasatav, a istodobno se popravi mikrobiološka slika finalnog proizvoda”, istaknuo je Maćej. Kajmak se proizvodi samo u pojedinim djelovima susjedne zemlje, prije svega u zlatiborskom, užičkom i kraljevačkom području.

Proučavajuć užički kajmak, zlatiborski sir i svljiški sir, u sklopu projekta Ministarstva znanosti, tvorci patenta su zaključili da je kajmak vrlo dobre kvalitete na svim područjima, ali da se razlikuje po kemijskom sastavu, količini masti ili proteina. 

“Tu smo dobili ideju da napravimo patent vertikalnog tipa, ali već uvelike radimo i na uređaju horizontalnog tipa, s pokretnom trakom i većeg kapaciteta”, navodi Maćej. Očekuje se da će ovaj patent potaknuti proizvodnju kajmaka u brdsko-planinskim područjima u kojima klima pogoduje proizvodnji kvalitetnog mlijeka. Na taj način bi se oživjela sela, a mladi motivirali da ostanu na selu.

Ima i sterilizaciju

Uređaj je kapaciteta 100 litara mlijeka, a opremljen je i UV lampama kako bi se površina sterilizirala od mirkoorganizama. Maćej pojašnjava da je proizvodnja kajmaka ograničena na mali broj zemlja – Hrvatska i Slovenija ga ne proizvode, a što je prednost  koju inovatori planiraju iskoristiti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close