U siječnju kreće prvi lokalni VC fond koji će ulagati isključivo u hrvatske startupe

Autor: Bernard Ivezić , 04. prosinac 2015. u 07:36
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras/PIXSELL

Hrvatska je dobila pretpostavke da akcelerira razvoj svog startup ekosustava, ali sad je u tom razvoju iza Bugarske i Rumunjske.

U siječnju će krenuti i drugi hrvatski VC fond, prvi koji će biti usmjeren isključivo na financiranje startupa iz Hrvatske, najavio je u četvrtak u Zagrebu na otvaranju konferencije Pioneers of the Balkans ministar Gordan Maras. Naveo je da je prvi lokalni fond South Central Ventures, u koji je Hrvatska prva financijski poduprla, već počeo s radom.

"To omogućuje hrvatskom startup ekosustavu da se razvija na način na koji to do sada nije bilo moguće s obzirom da je jedina opcija dosad bila otiči u banku koja bi vam ponudila kredit i od vas tražila da joj prepišete nekretninu", kaže Maras. Dodao je da ga je obradovalo što su u finale startup natjecanja konferencije ušla čak 22 projekta iz Hrvatske. Mnogi od njih, ističe, koristili su različite instrumente financijske i druge pomoći koje je uvela hrvatska Vlada. "Hrvatska Vlada će i u budućnosti, bez obzira na to koja je politička opcija formira, podupirati startup zajednicu u Hrvatskoj, jer ta zajednica ima potencijal za globalni uspjeh", naglasio je Maras.

 

500milijuna

eura vrijedni natječaji za sufinanciranje inovacija kreću uskoro

Navodi da će Vlada zbog toga uskoro krenuti u natječaje za sufinanciranje inovacija vrijedne 500 milijuna eura. Finale konferencije Pioneers of the Balkans, koje se u četvrtak i petak održava u Zagrebu, okupilo je 54 najbolja startupa iz Jadranske regije te više od 20 startupa iz ostatka jugoistočne Europe. Uz Hrvatsku, najviše finalista došlo je iz Srbije, njih 24. Iz Makedonije ih je četiri, Kosova dva, kao i iz Crne Gore. Aleksandar Tasev, jedan od pokretača inicijative Balkan Venture Foruma i suorganizator konferencije u Zagrebu, kaže da se ukupno na natjecanje prijavilo 589 startupa iz regije.  

"Hrvatski startup ekosustav se od ostalih u regiji razlikuje po tome što ovdje imate vrlo jake privatne inicijative poput ZIP-a i CRANE-a, a sada, kako se može vidjeti prema onome što je prezentirao ministar poduzetništva, u Hrvatskoj se pojavljuju i javne inicijative koje su vam nedostajale da biste zavrtili zamašnjak i počeli stvarati brze i veće pomake naprijed", kaže Tasev. Dodaje da najrazvijeniji startup ekosustav u jugoistočnoj Europi ima Slovenija, i to zato što su prvi imali lokalni VC fond. Usto, u Sloveniji postoji aktivni državni poduzetnički fond.

"To je stvorilo podlogu da se razvije infrastruktura poput Hekovnik startup škole, ABC akceleratora, Bridgea85 u Novoj Gorici, Tehnološkoga parka u Ljubljani te inkubatora pri Mariborskom sveučilištu, koji međusobno surađuju i povezuju startup zajednicu u Sloveniji", kaže Tasev. Navodi da se Slovenija danas suočava s nedostatkom poslovnih anđela i lokalnih VC fondova, ali i da ima osnivače poput Jugoslava Petkovića koji danas svojim radom spajaju Silicijsku dolinu i Sloveniju. "Hrvatska je dobila pretpostavke da akcelerira razvoj svog startup ekosustava, ali sad je u tom razvoju iza Bugarske i Rumunjske, gdje postoje VC fondovi i jaka baza stručnjaka", zaključuje Tasev.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ovaj klaun maras vise nista nece odlucivati ni dijeliti vec ce uskoro odgovarati za cirkuse u hboru i hamagu.zato mu je bolje da se sto manje pojavljuje u medijima a o VC i startupovima zna kao o silikonskoj dolini.moze se u regionu uvjeriti kako je jak startup recimo u silikonskoj dolini u beogradu.tamo je sve up.ima vise plastike nego u diokiju koji su njegovi kokosari unistili kao da nikad nije postojao.stetocine.

..ja sam onak nabrzinu pročitala W C FOND……. svaka usporedba i pozadina mišljenja je nenamjerna..

Naveden je nz netočnosti. CRANE udruga anđela je psrdnja a ne jaka investicijska gurpa. Dalje South East Ventures nikako nije hrvatski fond jer o ulaganjima odlučuju 3 slovenca i 1 hrvat. U našoj široj regiji vlada nepotizam kao i u svemu drugom. Odakle su fond manageri tamo ide daleko najviše investicija. Kod nas nema fodn managera, a nema niti fondova pa niti investicija. To je prava slika ove propale sredine

Ovdje se govori o regionu, a ne o regiji (Slovenija, Austrija, Mađarska)! Poduzetnička inicijativa u RH je najslabija iz razloga krivosuđa (pravne nesigurnosti) i nesposobnosti zakonodavaca!
Jao onome kome lik (pripravnik) sa slike pomaže!

New Report

Close