U Agrivi uložio vlasnik plantaže oraha

Autor: Bernard Ivezić , 18. svibanj 2015. u 22:00
Mate Knezović i Matija Žulj, osnivač Agrivija/G/PIXSELL

Agrivi će na 200 tisuća kuna jednog od svojih prvih korisnika još toliko dobiti od države. Zaposlit će još jednog stručnjaka i time narasti na sedam stalno zaposlenih.

Mate Knezović, predsjednik Nadzornog odbora kutinske tvornice Selk i vlasnik plantaže oraha, prvi je poslovni anđeo u Hrvatskoj koji je dobio potporu države za ulaganje u jedan hrvatski startup.  

Knezović je kao jedan od prvih korisnika poljoprivrednog startupa Agrivija odlučio u tu brzorastuću tvrtku uložiti 200 tisuća kuna. Država će Agriviju na taj iznos dodati još toliko pa je ovaj hrvatski startup upravo zaključio novu rundu ulaganja od ukupno 400 tisuća kuna. Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je u ponedjeljak da je po istom modelu dalo potpore za još dva startupa: interaktivni sustav za evente Snap Tap i online platformu za energetsko certificiranje Thorium software. U oba je iznose od 102 tisuće i 150 tisuća kuna uložio prvi hrvatski sjemenski fond Zip Accelerator1 Zagrebačkog inkubatora poduzetništva. Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, kaže da država želi potaknuti ulaganja u vlasnički kapital inovativnih poduzeća.

 

5milijuna

kuna država izdvaja za povećanje broja poslovnih anđela

"Ova bespovratna sredstva velika su pomoć poduzetnicima u prvim fazama razvoja tvrtki te pozivam i druge potencijalne investitore da ulažu u ovakve projekte, umjesto da novac drže na računima banaka", kaže Maras. Darko Liović, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), navodi da je država do kraja godine predvijela za ovu potporu pet milijuna kuna. U prvom valu podijelila je startupima 552 tisuće kuna. "Najveći dio sredstava iz ovog programa bit će investiran u plaće inženjera", naglašava Liović.

To potvrđuje Matija Žulj, osnivač Agrivija. Navodi da će zahvaljujući novoj investiciji zaposliti još jednog stručnjaka koji će razvijati nove proizvode. Time će Agrivi narasti na sedam stalno zaposlenih. Dodaje da će, k tome, njegov startup uspjeti zadržati trenutačni tempo rasta. U posljednjih mjesec dana dobili su 500 novih korisnika i sad ih imaju četiri tisuće. Povećali su broj tržišta na kojima rade, pa ih je sada više od 140.

"Pripremamo se za korak nakon finalizacije pregovora s nekoliko velikih investicijskih fondova od kojih, vjerojatno tijekom ljeta, očekujemo jednu veliku investiciju pa želimo biti spremni da s novim, većim kapitalom odmah možemo otvoriti fizička predstavništva u tri države", kaže Žulj. Mihovil Barančić, suosnivač ZIP-a i direktor ZIP akceleratora, kaže da su odlučili novac  uložiti u najbolje projekte. "Ova nam je potpora od velike važnosti kako bismo pomogli još više startupova da se profiliraju na tržištu", zaključuje Barančić.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Patrik, nisam Hrvat i moj komentar nije tipicno hrvatski. Druga je stvar sto ti (nazalost) neznas nista ni o tehnologiji ni o investiranju. Ili si mozda placen da neznas ?

Patrik, nisam Hrvat i moj komentar nije tipicno hrvatski. Druga je stvar sto ti (nazalost) neznas nista ni o tehnologiji ni o investiranju. Ili si mozda placen da neznas ?

Tipicno hrvatski, na sve pozitivne vijesti odmah u komentarima krece jal, zavid, pljuvanje. S obzirom da zivim u Slavoniji, znam dosta ljudi koji koriste Agrivi i koji su prezadovoljni. Bravo Agrivi, neka nam je vise takvih primjera!

Maras i hamag su dali poticaje/grantove koji su nedopustivi u EU-drzava nesmije ulagati u kapital. Nadalje,Agrivi je nonsens ulaganje zbog niza tehnoloskih problema pocevsi od nestandardnog protokola ga komunikaciju sa data loggerima koji prikupljaju podatke sa senzora. Uglavnom Maras nedozvoljeno rasipa drzavni novac a vlasnik plantaze oraha je shmack investor-sto ce shvatiti za godinu dana.

New Report

Close