Tek osnovani startupi sve teže pronalaze financijere

Autor: Tomislav Pili , 01. kolovoz 2017. u 22:00
Investitori u početnoj fazi razvoja startupa ključni su za daljnji rast/FOTOLIA

Investitori su sve oprezniji jer startupi koji izlaze na burzu privlače sve manje interesa, pa je teško računati na povrat uloženoga.

Novoosnovani američki startupi sve teže pronalaze financijere koji su oprezniji prema tehnološkim kompanijama, a što postaje ozbiljni problem u Silicijskoj dolini. Prema službenim podacima na koje se poziva Reuters, u posljednje dvije godine broj transakcija početnog financiranja startupa smanjio se u odnosu na vrhunac iz 2015. za 40 posto. Investirani iznos proživio je manje dramatičan pad, od 24 posto. 

Dramatičan pad
Naime, u drugom tromjesečju ove godine početna financiranja startupa (tzv. seed funding) dosegla su 459 milijuna u 255 transakcija. U istom lanjskom razdoblju uloženo je 549 milijuna dolara u 395 transakcija. Ako se tome pribroje i ulozi takozvanih "poslovnih anđela", u drugom tromjesečju ove godine u mlade tehnološke kompanije uloženo je 1,65 milijardi dolara, nešto manje nego u istom lanjskom razdoblju kada se u Silicijsku dolinu slilo 1,75 milijardi dolara. No, to je dramatičan pad u odnosu na 2,19 milijardi dolara uloženih prije samo dvije godine.

Neodvojivi dio
Financiranje u početnoj fazi života startupa iz Silicijske doline neodvojivi je dio tehnološkog "ekosustava" temeljenog na riziku. Ta vrsta investitora vrlo često donosi prvi ozbiljniji kapital u tvrtku i mentorira poduzetnike kako bi im pomogli da se dokažu na tržištu i kasnije privuku još veći novac iz fondova rizičnog kapitala. "Razlog zašto startupi donose promjenu na tržištu nije zato što su pametniji, već zato jer imaju kapitala", pojašnjava Steve Blank, profesor na Stanfordu i mentor startupima.

Financiranje je sada usporeno jer su ulagači na burzi sve manje zainteresirani za kupnju dionica prilikom izlistavanja. A to znači da financijeri u početnoj fazi imaju manje šanse vratiti uloženo. Ipak, interesa ne nedostaje, unatoč činjenici da 70 posto startupa koji dobiju novac u početnoj fazi ne uspije dosegnuti sljedeću fazu razvoja.

Komentirajte prvi

New Report

Close