Svide li se novim kupcima u Jordanu, dogodine će povećati prihode za 20 posto

Autor: Darko Bičak , 20. studeni 2013. u 18:00
Vlasnik Glazira Darko Glad u proizvodno-poslovnom pogonu u Oborovu pokraj Rugvice vrijednom 25 milijuna kuna/Marko Prpić/PIXSELL

Početkom godine počeli su suradnju s jednom od najvećih pekarskih industrija u Jordanu, još su na probi.

Iako je tvrtka Glazir iz Rugvice pokraj Zagreba široj javnosti relativno nepoznata, gotovo nema građanina Hrvatske koji barem jednom nije probao neki njihov proizvod. Posrijedi je, naime, vodeća hrvatska tvrtka specijalizirana za proizvodnju nadjeva na bazi voća i čokoladnih punila za pekarstvo, a njihovi su kupci, izravno ili preko distributera, gotovo sve domaće pekarnice.

Tvrtka od osnutka bilježi stalan rast poslovnih prihoda. Lani je imala prihod nešto manji od 20 milijuna kuna, a očekivanja za ovu godinu su rast od 10 posto. Planovi za 2014. puno su ambiciozniji te se dogodine očekuje dodatni rast od 20 posto. Kako objašnjava vlasnik Glazira Darko Glad, njihovo je tržište i izvan granica RH. Izvoze više od 50 posto proizvodnje, a ovih dana su posebice orijentirani na Bliski istok. Naime, početkom ove godine počeli su suradnju s jednom od najvećih pekarskih industrija u Jordanu, pandanom europske Chipite i njihova brenda "7days". "Kontakt smo ostvarili na jednom sajmu u Njemačkoj, nakon kojeg smo krenuli u pregovore i u slanje uzoraka. Iskustva iz Jordana su nam odlična.

 

20milijuna

kuna bio je lani prihod Glazira

Riječ je o vrlo organiziranom tržištu, to je dio svijeta koji se tek otvara i velik je interes za europskim proizvodima i iskustvom. Očekujemo da će nam ugovoreni poslovi znatno povećati proizvodnju. Mi smo uspjeli zbog činjenice da možemo zadovoljiti količinu i razviti proizvode prilagođene njihovim specifičnim potrebama. Još smo uvijek 'na probi' s manjim količinama fila od ananasa i naranče, no za očekivati je da će uskoro krenuti i pravi posao na tom tržištu", kaže Glad. Roba iz Rugvice za Jordan se šalje brodskim putem u kontejnerima, a u Glaziru navode da prijevoz nije bitno skuplji od onog kamionskog na puno bližim izvoznim tržištima. Naime, osim na matično hrvatsko tržište, Glazir svoje proizvode izvozi u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Mađarsku, BiH, Crnu Goru, Bugarsku, Makedoniju, Rumunjsku, Albaniju, Irsku i odnedavno u Jordan.

Prijelomna 2009.
Tvrtka Glazir osnovana je 1994. kao distributer proizvoda namijenjenih pekarskoj industriji, a tri godine kasnije pokreće vlastitu proizvodnju voćnih punila. Slijedi modernizacija, pa tako 2003. Glazir kupuje opremu za proizvodnju kakao-krem proizvoda te širi djelatnost s voćnog asortimana, a kontinuirana ulaganja rezultiraju prepoznavanjem te brojnim nagradama poput Zlatne kune u kategoriji malih trgovačkih društava 2007. godine. Ključan trenutak u razvoju tvrtke bio je 2009. godine otvorenje novog proizvodno-poslovnog pogona u Oborovu pokraj Rugvice ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna, što je tvrtki omogućilo znatno povećanje konkurentnost na domaćim i stranim tržištima. U asortimanu Glazira ističu se voćne file, punila, marmelade, kakao-krem proizvodi te slani program, ali i smjese za razne slastice kao što su mufini, danish i drugi.U Hrvatskoj ima više od 600 poduzetnika koji se bave pekarstvom, a kruh je, uz mlijeko, i dalje najzastupljeniji proizvod na hrvatskom stolu.

 

Glad

U procesu smo akvizicije proizvodnog pogona jedne austrijske tvrtke, koja ima program kompatibilan s našim, što će nam omogućiti dodatnu ekspanziju

U Glaziru pojašnjavaju da je tržište pekarskih proizvoda podijeljeno na velike proizvođače i mnogobrojne male pekarnice koje su pred izazovnim vremenima. "Vodeće pekarske tvrtke na vrijeme su prepoznale potrebu za promjenama i u posljednjih nekoliko godina napravili su veliki iskorak na tržištu. Pritom ne mislim samo na broj novootvorenih trgovina i njihov izgled. Promijenio se i način poslovanja, proizvodnje, ponude i distribucije. Nama to ide u prilog, jer smo mi u tom smjeru krenuli već i prije. Smatram da je to uzročno-posljedična veza i da smo i jedni i drugi bili spremni na vrijeme", kaže Glad."U vremenima krize pekarske industrije ključno je donošenje odlučnih i razvojnih odluka, a s obzirom na vlasničku strukturu, one su se u Glaziru mogle donositi u iznimno kratkom roku", ističe.

I dalje ulaganja uz EU
Glazir već godinama surađuje s vodećim globalnim i europskim proizvođačima u pekarskoj industriji kao što su CSM, Ireks, Dawn i Lesaffre. Vlasnik Glazira tvrdi da im njihova kvaliteta i konkurentnost te znatna ulaganja u modernizaciju proizvodnoga pogona omogućuju respektabilnost na širem tržištu. "Mogu bez ustručavanja reći kako smo samouvjereni i uvijek nastojimo biti korak ispred konkurencije. Naše poslovanje je jako stabilno i razvojno smo orijentirani. Trenutno smo u procesu akvizicije proizvodnog pogona jedne austrijske tvrtke, koja ima program kompatibilan s našom linijom proizvoda, što će nam omogućiti dodatnu ekspanziju i plasman na nova ciljana tržišta", najavljuje Glad."Planiramo i daljnja ulaganja, ponajprije u opremu, putem EU fondova, jer su fondovi izvrsna mogućnost nama poduzetnicima da poboljšamo uvjete i osuvremenimo proizvodnju, u cilju bolje pozicije i konkurentnosti hrvatskoga proizvoda na tržištu EU", najavljuje Darko Glad.

Iskoristili SAPARD i IPARD

IZ EU dosad povukli 12,1 milijun kuna

Glazir je jedna od rijetkih hrvatskih tvrtki koja je uvlike iskoristila fondove koje je Bruxelles otvorio za domaće tvrtke u postupku pridruživanja. Uz potporu programa SAPARD u okviru Mjere 2 – Unaprjeđenje prerade i trženja poljoprivrednih i ribljih proizvoda – izgradili su poslovno-proizvodni pogon, a dio novca uložen je u opremu i unapređenje proizvodnje. Ukupna investicija iznosila je gotovo 25 milijuna kuna, od čega je potpora iz programa SAPARD iznosila 9,2 milijuna kuna. Programom IPARD realizirali su dodatne investicije u tehnologiju i opremu u visini ukupne investicije od 5,8 milijuna kuna, od čega je iz programa IPARD isplaćeno 2,9 milijuna kuna. Ovim ulaganjima Glazir je svoje proizvodne kapacitete pojačao za čak 300 posto, na teorijskih 5000 tona godišnje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Brod koji tone…

New Report

Close