Sustav za bicikl pretvara vlagu iz zraka u vodu

Autor: Marta Duić , 21. studeni 2014. u 14:56
PD

Sustav Kristofa Retezára uključuje i filter koji je postavljen preko kondenzatora da zaustavi kukce i čestice prljavštine.

Sustav Fontus za pretvaranje vlage iz zraka u vodu razvio je Kristof Retezár, student industrijskog dizajna na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču. Njegova inovacija dizajnirana je tako da se može pričvrstiti na okvir bicikla i time je dostupna biciklistu tijekom cijele vožnje.

Fontus se sastoji od kondenzatora kojeg pokreće solarni panel priključen na bocu. Kad je bicikl u pokretu, vlažan zrak se ispuhuje u kanal u kondenzatoru gdje se zrak hladi i kondenzira.Kapljice vode se zatim otkotrljaju u bocu vode. Prototip je trenutno u stanju proizvesti kap vode za minutu u uvjetima u kojima zrak ima oko 50% vlage na temperaturi od najmanje 20 stupnjeva.

Iako je, vremenski gledano, riječ o prilično sporom procesu, mladi dizajner Retezár procjenjuje da će Fontus sustav u mjestima s mnogo većom vlažnosti zraka nego u njegovom rodnom gradu Beču gdje je protoip testiran, biti u mogućnosti prikupiti, odnosno pretvoriti vlagu iz zraka u 500 mililitara vode u roku od pola sata.

Sustav uključuje i filter koji je postavljen preko kondenzatora da bi zaustavljao kukce i čestice prljavštine iz zraka. Ipak, filter nije dovoljno jak za potpuno uklanjanje onečistača pa ga je za sada bolje koristiti kada se bicik vozi po selima i prirodi, nego u daleko više onečišćenom urbanom okruženju.

“Zemljina atmosfera sadrži oko 13.000 kubnih kilometara uglavnom neistražene slatke vode. Ovaj projekt je pokušaj da se otkriju ti resursi. Moj cilj je bio stvoriti mali, kompaktani, samodostatan uređaj koji će biti u stanju apsorbirati vlažan zrak te odvajati molekule vode iz molekula zraka te pohraniti vodu u tekućem obliku u bocu”, piše Retezár na web stranici projekta, Dyson Awards.

Retezárov prototip košta između 25 i 40 dolara. Premda je cijela priča za sada daleko od potpune ralizacije i masovnog korištenja, tehnologija koju koristi potencijalno može spasiti mnoge živote i pritom očuvati i okoliš.

Prema UN-u, trenutno postoji više od dvije milijarde ljudi u 40 zemalja koji se bore s problemom nestašice vode, a postoji opasnost da će do 2030. godine najmanje 47% svjetske populacije živjeti u područjima s onečišćenom vodom.

Komentirajte prvi

New Report

Close