Sustav Vodom protiv vode uspješno brani od poplava

Autor: Marta Duić , 05. svibanj 2015. u 22:01
Inovatori su prodali oko 500 metara protupoplavnih cijevi kupcima poput osiguravajućih kuća, privatnih i državnih tvrtki/ Davor Javorović/PIXSELL

Sustav Tomislava Petrića i Tomislava Pokrajčića sastoji se od PVC cijevi koje se pune vodom i spajaju u nasip.

Do ideje su dvojica kolega s fakulteta i prijatelja, Tomislav Petrić i Tomislav Pokrajčić, došli kad su uvidjeli kako je trenutni način obrane od poplava, gradnja zečjih nasipa, složen i dugotrajan, iziskuje veliki broj ljudi, pijeska i čekanja na materijal, a unatoč velikom trudu štete nastale poplavama su znatne.

"Tada smo došli na ideju da bi u obrani od poplave morali iskoristiti baš tu vodu koja prijeti. Cilj nam je bio osmisliti sustav koji u kratkom vremenu mogu montirati dvije osobe, a da bude učinkovit", kaže Tomislav Petrić. Sustav koji su nazvali Vodom protiv vode, sastoji se od fleksibilnih PVC cijevi visoke prekidne čvrstoće u promjeru od fi 30 do fi 120 koje se rade u dužinama od 5, 10 i 20 metara. Cijevi se na terenu razmotaju, posebnim spojnim elementima spajaju u nasip potrebne dužine i visine, a njihova fleksibilnost omogućuje da se formiraju u bilo koji oblik. Nakon što se postave i spoje, spajaju se na vatrogasno crijevo i preko potopne pumpe ili iz hidrantske mreže pune vodom, i tako formiraju branu.

"Sama montaža je izuzetno jednostavna i brza i zahtjeva minimalan broj ljudi, a brzina kojom se montira do 20 puta veća je od standardne gradnje brane pomoću zečjih nasipa. Cijevi u promjeru fi 120 napunjene vodom imaju težinu veću od 800 kg/m, fleksibilne su, čime izuzetno kvalitetno brtve i tako onemogućavaju protok vode. Prazne cijevi su teške samo nekoliko kilograma i lako su prenosive. Nakon što poplava prođe cijevi se jednostavno isprazne i skladište, te se mogu ponovno koristiti. Na tržištu smo tek nešto manje od godinu dana i interes je dosta velik, pogotovo u vrijeme poplava. Zasad smo prodali oko 500 metara kupcima poput osiguravajućih kuća, privatnih i državnih tvrtki", kaže Petrić.

Projekt Vodom protiv vode ima slogan "Priča koja drži vodu", a stalnim unapređenjima sustav će biti još bolji. Ovaj duo ušao je i u finale Moj Zaba start, a to im nije jedino prizanje, "Dobili smo nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za društveno odgovorno ponašanje u kategoriji briga za zajednicu na što smo izuzetno ponosni. Planiramo naći strateške partnere i za države EU te za države u tropskom i suptropskom području gdje su kiše obilne, svugdje gdje prijete poplave planiramo iskorak na ta tržišta, od Japana do SAD-a", poručio je Petrić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close