Startupi iz istočne Europe postali hit među ulagačima

Autor: Tomislav Pili , 26. svibanj 2017. u 14:37
Foto: Thinkstock

Investitori prepoznaju da je srednja i istočna Europa rasadnik talenata koji sve manje odlaze u inozemstvo.

Donedavno stagnirajuća startup scena istočne Europe koja je bitno zaostajala za Zapadom sada je pravi hit među globalnim investitorima privlačeći stotine milijuna eura. Prema podacima konzultantske kuće Dealroom, startupi u istočnoj i srednjoj Europi prošle su godine privukli 177 milijuna eura ulaganja, gotovo 12 puta više nego samo četiri godine ranije. A kako sada stvari stoje, ova bi godina mogla biti još bolja.

Dobri fakulteti

Startupi iz Poljske, Estonije i Rumunjske privukli su najviše tog novca dok se u Češkoj nalaze pojedinačno najviše financirane tehnološke kompanije, poput proizvođača antivirusnog softvera Avast ili trgovine odjećom Internet Mall. Rumunjski startup UiPath prošloga je mjeseca prikupio 30 milijuna dolara od fondova rizičnog kapitala što je jedno od najvećih ulaganja u ranoj startup fazi do sada u srednjoj Europi.

Luciana Lixandru iz Accela koji je prevodio financiranje UiPatha ističe kako su ovakve dokapitalizacije do prije pet godina bile vrlo rijetke, no investitori sada shvaćaju da je regija rasadnik talenata. “Srednja i istočna Europa ima tradiciju dobrih matematičkih i inženjerskih fakulteta, a zahvaljujući većem financiranju i većim inovacijama, regija je sada u mogućnosti zadržati talente, umjesto da odlaze raditi u inozemstvo”, ističe Lixandru za Reuters.

Nova generacija

Ulaganje od 15 milijuna dolara u srijedu je privukla i platforma za naručivanje kod liječnika DocPlanner koju je osnovao poljski poduzetnik Mariusz Gralewski. On smatra kako tamošnje startupe sve više osniva generacija poduzetnika koji su svoje prve tvrtke podigli i relativno brzo prodali, ali sada imaju iskustvo i povjerenje investitora. “Druge ili treće kompanije osnivaju se s više ambicija”, kaže Andrej Kiska, osnivač češkog fonda rizičnog kapitala Credo Venture.

Komentirajte prvi

New Report

Close