Startup kojeg vrbuje Amazon pobijedio na PowerUp!

Autor: Bernard Ivezić , 20. lipanj 2018. u 22:00
Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja u Pragu (gore), hrvatski predstavnici Ivan Golubić i Luka Beban iz MVT startupa PD

InnoEnergy u 7 godina u inovacije uložio dvije milijarde eura.

Zubax Robotix, startup iz Estonije, čiji je osnivač Pavel Krienko nedavno odbio ponudu Amazona da pređe kod njih, proglašen je u Pragu pobjednikom ovogodišnjeg InnoEnergy PowerUp! natjecanja. Time je zaključeno finale za najbolje nove energetske startupe, tzv. cleantech startups, a koje je u Hrvatskoj organizirao Invento Capital Partners. Pobjednik, koji je ovim dobio 30 tisuća eura i priliku da dobije 150 tisuća eura investicije te ulazak u InnoEnergy Highway akcelerator, razvio je motore i popratnu tehnologiju za dronove i druge “aerospace” primjene, a koja pri radu troši 10% manje električne energije. Ta tehnologija omogućuje letjelicama značajno proširenje autonomije.

Bujaju investicije

Pavek Kirienko, kaže da ga pobjeda motivira, ali i da ga ugodno iznenadila s obzirom na oštru konkurenciju.

“Išli smo s vjerom u sebe. Znali smo da imamo dobru ideju i dobar proizvod s izvrsnim potencijalom, a novac od nagrade planiramo uložiti u daljnji razvoj i jaču tržišnu prisutnost”, kaže Kirienko. Christo Balinow, direktor poslovnog razvoja InnoEnergyja za srednju Europu i predsjednik žirija kaže da su u godinu dana udvostručili broj startupa koji su se prijavili na natjecanje i da je konkurencija sve žešća. Još brže, ističe, rastu investicije u startupe koji su se predstavili u njihovom PowerUp! natjecanju.

Potpora za 80 projekata

“U sedam godina od pokretanja, InnoEnergyja je u inovativne projekte uložio dvije milijarde eura. Zahvaljujući našoj potpori 80 projekata je došlo na tržište i sada tu odličnu priliku ima i Zubax”, naglasio je Balinow.

U finalu je sudjelovao i hrvatski startup Mobile Vehicle Technology (MVT Solutions), koji je razvio rješenje za brzu izradu novih IoT proizvoda. Startup iz Pisarovine vrijeme razvoja takvih proizvoda smanjuje za 12 puta, a trošak razvoja za čak tisuću puta. Rješenje IoT As A Platform (IoTAAP) već se koristi komercijalno u dva projekta, a od rujna će biti dostupno i na širem tržištu. U Dubaiju ga u obliku MVT Solutionovoih električnih bicikala Grunnera X koristi tamošnja policija, jer planira ih pretvoriti u svoja službena vozila. Koristi ga i jedna strana auto-grupacija.

Zsolt Winkler, voditelj Open Innovation Huba Mol Grupe i član žirija naglasio je da je velik uspjeh bio uopće doći do finala, 15 finalista odabrano je među 299 prijava iz 24 države srednje Europe.

“Mol aktivno radi na suradnji sa startupima. Ove godine pokrenuli smo niz projekata u tom smjeru, a PowerUp! nam otvara svježe i zanimljive ideje koje dolaze iz regije. Mi se trenutačno transformiramo i ovakva natjecanja za nas su iznimno važna”, kaže Winkler.

U sklopu natjecanja dodijeljene su i druga i treća nagrada. Drugi je startup WellParko iz Litve, koji se istaknuo inovativnim načinom globalnog prodora. WellParko, koji je osvojio 10.000 eura, koristi tehnologiju video kamera za praćenje zauzetih mjesta na parkingu i tako instantno pregled slobodnih.

Eksponencijalan rast

Izdvaja ga činjenica da je dogovorio pilot projekte u Finskoj, Teksasu i Taipeiju u Tajvanu, kao i činjenica da mu prihodi rastu eksponencijalno. Trenutačno su blizu 100.000 eura.

 

150 tisuća

eura investicije smiješi se pobjedniku

Michał Maćkowiak, voditelj razvoja Rafako S.A. Kaže da oduševljen što su se startupi poput WellParka javili na natječaj, odnosno da ima i tvrtki koje se bave rješenjima za elektromobilnost i pametne gradove.

Treće mjesto u finalu odnio je Neuron Soundware iz Češke. Tvrtka je razvila tehnologiju, koju u segmentu transformatora u Hrvatskoj razvija Končar. No, Neuron, koji je osvojio 5000 eura, primjenjuje tehnologiju praćenja vibracija i zvuka za očitanje stanja u strojevima u široj 
 primjeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close