U srpnju dobili milijune od stranih ulagača

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 06. kolovoz 2018. u 13:33
Fond Vecto IQ uložio je milijun eura u tvrtku NERVteh koja proizvodi simulatore vožnje

Čak 10 mil. eura uložio je švicarski fond JF Investments u tvrtku GenePlanet koja se bavi postizanjem optimalnih zdravstvenih rezultata.

Ako je suditi po jednom od ključnih pokazatelja, priljevu stranog kapitala, srpanj je bio odličan mjesec za slovensku startup scenu.

Najveći iznos, 10 milijuna eura, uložio je švicarski fond JF Investments u biotehnološku tvrtku GenePlanet, a osnivač i većinski vlasnik Marko Bitenc za ljubljanske je Finance kazao da će im taj novac omogućiti ubrzanje razvoja prodajne mreže, novih proizvoda iz segmenta zdravog života te istupanje u Aziju, tržište koje već neko vrijeme promatraju.

Spajanje s Francuzima 
Ta je tvrtka za pružanje pomoći u postizanju optimalnih zdravstvenih rezultata na temelju genetičke analize osnovana 2008. godine i danas je prisutna u 30-ak zemalja svijeta.  "Većina ljudi odlazi liječniku ako postoji problem, dok mi želimo spriječiti bolesti prije nego što se one pojave. Navedeno se postiže kontrolom markera, praćenjem razina kolesterola i sličnim podacima na temelju kojih se pripremaju mjere", pojasnio je Bitenc za Finance.

 

3,7 milijuna

eura iznosili su lani prodajni prihodi startupa GenePlanet

Milijun eura uloženo je u slovensku tvrtku NERVteh koju je Matej Vengust osnovao 2013. godine, primarno za razvoj simulacijskih tehnologija. U njih je uložio fond Vecto IQ, orijentiran na ulaganja u razvoj svih vrsta mobilnosti, s posebnim naglaskom na razvoj autonomne vožnje, a iz NERVteha kažu da će novac također uložiti u razvoj i izlazak na strana tržišta pri čemu im je jedan od ciljeva i ugovor s vodećim imenima automobilske industrije.

Poznati su po simulatoru vožnje za poboljšanje sigurnosti na cestama za koji su dobili novac i iz Horizona 2000. Ljubljanski proizvođač jedrilica Seascape u srpnju je sklopio ugovor s francuskom brodarskom grupacijom Beneteau koja je imala 1,2 milijarde eura prihoda u prošloj financijskoj godini, ali iznos otkupne cijene nije objavljen. "Riječ je o spajanju dvaju entiteta, na tržištu dijametralno suprotnih: s jedne je strane je najveći proizvođač rekreacijskih brodova na svijetu, a s druge smo mi, iako vjerojatno jedan od relevantnih proizvođača, i dalje smo startup", komentirao je jedan od dvojice osnivača Seascapea Andraž Mihelin. 

Zanimljivi već godinama
Interes za slovensku poduzetničku scenu postoji već nekoliko godina pa je tako tamošnja dostavna tvrtka Eurosender prošle godine od Post Luksemburg dobila, kako su rekli, "više od milijun i manje 10 milijuna eura".

Slovenska tvrtka Elaphe za razvoj pogona električnih automobila i drugih vozila s električnim motorom krajem 2015. potpisala je partnerstvo s kineskom tvrtkom Zhejiang Asia-Pacific Mechanical & Electronic Corporation (APG) i dobila deset milijuna eura. Godinu ranije, u danas najveću globalnu mjenjačnicu kriptovaluta Bitstamp, američki je fond Pantera uložio 7,5 milijuna eura dok se u proljeće ove godine spominjao i iznos od 324 milijuna eura koliko su, navodno, za Bitstamp nudili južnokorejski investitori.

Razvojni problemi

Prihodi rastu, dobit još mršava
GenePlanet je prošle godine udvostručio svoje prodajne rezultate, s 1,8 milijuna eura na 3,7 milijuna. Prihode je prošle godine udvostručio i Seascape na 4,4 milijuna eura, ali im je dobit bila manja od 9 tisuća eura. NERVteh je pak u trećoj godini postojanja dosegao 420 tisuća eura prihoda, no i 90 tisuća eura minusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close