Slovenski drveni bicikl za mirnu gradsku vožnju

Autor: Ante Pavić , 16. rujan 2014. u 22:01
Izrađuje se od bukvina i jasenova drva, stoji 949 eura, a njegov tvorac tvrdi da manje trese u vožnji te da je trajniji od običnog

Za izradu jednog bicikla treba mu 18-20 sati. Nacrte radi u 3-D tehnici, a onda na CNC stroju izrađuje šuplji okvir. Slijedi ručna obrada.

Iztok Mohorovič veliki je ljubitelj brdskog biciklizma, no životne su ga  okolnosti navele na ideju izrade drvenoga gradskog bicikla, piše slovenski list Finance, koji donosi priču o jedinstvenom biciklu.

"U slobodno vrijeme vozim se brdskim biciklom po obližnjem gorju, a kako trenutačno živim u gradu u kojem brdski bicikl nije primjeren, došao sam na ideju da od svojega omiljenog materijala izradim gradski bicikl", kaže Mohorovič. Taj  diplomirani šumar s Biotehnološkog fakulteta u Ljubljani već deset godina radi s drvom. Dosad je izradio šest bicikla koje je nazvao "woodster", a jedan je primjerak uspio i prodati. Za izradu jednog bicikla treba mu od 18 do 20 sati. Nacrte radi u 3-D tehnici, a onda na CNC stroju izrađuje šuplji okvir. Slijedi ručna obrada bicikla kao fini završetak izrade.

"Ta zadnja faza svaki primjerak bicikla čini unikatnim modelom", kaže Mohorovič. Bicikle izrađuje od bukvina i jasenova drva, a predstavit će ih i na izložbi Mjesec oblikovanja 6. listopada u Ljubljani. Mohorovič kaže da je zanimanje za njegovim biciklom veliko, ali da se i dalje suočava s prevladavajućim mišljenjem da je osnovni "woodster" s cijenom od 949 eura jednostavno preskup. "Sloveniji je potreban skok u mišljenju da ovakav unikatan bicikl ne može stajati najviše 300 eura", kaže Mohorovič. Tvrdi da je drveni bicikl mnogo udobniji i ima više prednosti od onih napravljenih od različitih metala. Drvo se mnogo bolje nosi s trešnjom u vožnji, pa su kralježnica i zglobovi izloženi nmnogo manjim vibracijama nego na običnom biciklu.

Usto, ističe, drvo je trajnije jer je iznimno izdržljivo. Bicikli se zasad mogu izravno probati i kupiti izravno kod njega, ali će se uskoro moći dobiti i preko distributera. Svaki naručeni bicikl dostavi u roku 14 dana, a jedino će ga u Sloveniji dostavljati osobno jer, kako kaže, želi zadržati izravan kontakt s kupcem. Mohorovič je uvjeren da svojom proizvodnjom može konkurirati ostalim svjetskim proizvođačima drvenih bicikla koji ih proizvode serijski. Želi izaći na inozemna tržišta, za što je dobio potporu slovenske razvojne agencije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close