Slovenski bežični punjač skupio 180 tisuća kuna

Autor: Bernard Ivezić , 09. srpanj 2014. u 22:01
Za punjenje preko Switcha mobiteli moraju imati masku koja podržava Qi Wireless punjenje

Iskoristili najpoznatiji svjetski standard za bežično punjenje, osmislili dizajn i na Kickstarteru u deset dana premašili traženi iznos.

U deset dana slovenski tim Konteksta, koji je napravio dizajnerski bežični punjač za pametne mobitele nazvan Switch, prikupio je preko Kickstartera više od 32 tisuće dolara od 202 osobe iz cijelog svijeta.

Preračunato u kune, riječ je o iznosu većem od 180 tisuća kuna. Boris Lutman, direktor i vlasnik agencije Konteksta iz Ljubljane izjavio je za postal Startaj.si da nije očekivao da će tako brzo skupiti sredstva koja premašuju potrebnih 25 tisuća dolara. "Ispočetka nitko nije bio zainteresiran za naš proizvod, a onda smo primijetili veliki interes u SAD-u odakle smo primili najviše donacija", kaže Lutman.Switch je stolni bežični punjač mobitela koji se sastoji od dvije keramičke pločice spojene drvenim stalkom izrađenim od američkog oraha. Iznutra sadrži Qi Wireless tehnologiju bežičnog punjenja koju koriste Asus, HTC, Huawei, LG, Motorola, Nokia, Samsung, BlackBerry i Sony.

 

950kuna

očekivana je maloprodajna cijena Switcha

Konteksta tvrdi da se preko njih može puniti i iPhone, a spomenuti proizvođači proizvode mobitele na Andoridu i WP-u.Da bi se ti mobiteli mogli puniti preko Switcha potrebno je na njih postaviti masku koja podržava Qi Wireless punjenje. Nakon toga, tumače u Konteksti, mobitel je dovoljno postaviti na Switch i tako ga napuniti.Lutman je za Startaj.si pojasnio da će Switch u prodaji stajati 950 kuna što je maloprodajna cijena za narudžbe od 500 do tisuću komada. "Cijena je visoka, jer nam namjera nije prodavati Switch masama, već ljubiteljima mobitela i dizajna", kaže Lutman.Interes za ovim bežičnim punjačem pokazali su distributeri iz Kanade i Njemačke s kojima Konteksta planira održati sastanke u idućih nekoliko dana.

Bežični standardi

Hrvatski izazivač

Najpoznatiji standard za bežično punjenje je Qi (Wireless Powe Consortium), a druga dva, A4WP i PMA, su se u veljači dogovorili o potpunoj međusobnoj kompatibilnosti. Novi izazivač je WiTricity na kojem radi Zagrepčanin Marin Soljačić. WiTricity želi primjeniti Intel.

Komentirajte prvi

New Report

Close