BiH: Uzgaja norveške krave, prije mužnje slušaju sevdalinke i klasičnu glazbu

Autor: Luka Vojvodić , 12. kolovoz 2014. u 15:00
PD

Krave spavaju na udobnim prostirkama, hodaju po lateks spužvama te prije mužnje slušaju klasičnu glazbu i sevdalinke.

U Bosni i Hercegovini, točnije u mjestu Kozarac pokraj Prijedora, Jusuf Arifagić osnovao je farmu za uzgoj norveških krava na kojoj životinje spavaju na udobnim prostirkama, hodaju po lateks spužvama te slušaju klasičnu glazbu i sevdalinke.

U stajama su postavljeni ventilatori i moderni sustav rasvjete, a krave se i redovno kupaju. Svaka ima svoju putovnicu kao i potpunu dokumentaciju u kojoj je naveden njen otac, majka, djed, baka, kćer i sin.

Farma je karakteristična upravo po tome što su kravama osigurani uvjeti najpogodniji za život tako da Arifagićevu farmu nazivaju i hotelom za krave.

Ukoliko temperatura premaši 20 stupnjeva automatski se uključuju ventilatori koji reguliraju temperaturu i kvalitet zraka, dok količinu svjetlosti nadziru senzori koji također automatski pomiču zastore. Vlasnik Arifagić navodi kako su to parametri koji izravno utječu na zdravlje krava, njihovu plodnost, trajanje života i broj teljenja.

“Broj intervencija veterinara daleko je manji u odnosu na druge pasmine krava. Staje su opremljene zvučnicima koji su za tu potrebu posebno uvezeni iz Velike Britanije. Kravama se svakoga jutra prije mužnje pušta klasična glazba koja iz smiruje i olakšava posao mužnje. U posljednje vrijeme uz klasike puštamo i sevdalinke“, izjavio je Arifagić za Nezavisne novine.

Govoreći o tome zašto se odlučio za norveške krave, Arifagić pojašnjava da je godinama živio u Norveškoj i bio oduševljen kako Norvežani u takvim klimatskim uvjetima imaju savršenu poljoprivredu.

“Shvatio sam da su Norvežani maksimalno investirali u znanost i na taj način dobili kravu koja danas dnevno daje više od 25 litara mlijeka”, ispričao je Arifagić. Kanadski farmeri su potvrdili da su uvodeći sve ove parametre povećali proizvodnju za 20 posto.

Oprema u stajama je plaćena oko osam milijuna kuna i nabavljena je iz šest zemalja svijeta, do sada je u projekat investirano oko 40 milijuna kuna.

Farma trenutno broji oko 330 grla, prva grupa je uvezena iz Norveške u prosincu prošle godine. Proširenje farme se najavljuje za kolovoz, kada će na stići još jedna grupa krava tako da će do kraja godine farma brojati oko 700 do 800 grla koja će uživati u kraljevskom tretmanu u Kozarcu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Muuu!

New Report

Close