Razvili sustav za nadzor kuće pomoću mobitela, sada to rade i za automobil

Autor: Tomislav Hrastovčak , 08. veljača 2013. u 15:40
IT Home

Uoči skorašnjeg odlaska u Barcelonu, postavili smo nekoliko pitanja Davoru Prpiću, suvlasniku i direktoru tvrtke Inteligentna kuća.

IThome je sustav upravljanja kućanskim aparatima i instalacijama putem pametnog mobitela, a razvila ga je tvrtka Inteligentna kuća. Navedeni projekt našao se među četiri najbolja na natjecanju Hrvatske gospodarske komore "Mobile World Contest; Startup 4 Barcelona by HGK" održanom krajem siječnja. Izabranim projektima HGK će snositi troškove smještaja tijekom sajma GSMA Mobile World Congress 2013 (MWC), koji se od 25. do 28. veljače održava u Barceloni, te troškove kotizacije za "Brokerage Event", poslovne susrete s drugim sudionicima tog događanja. Uoči skorašnjeg odlaska u Barcelonu, postavili smo nekoliko pitanja Davoru Prpiću, suvlasniku i direktoru Inteligentne kuće.

Predstavite nam ukratko projekt IThome i njegove specifičnosti

Korisnici smartphonea i interneta danas su povezani sa gotovo svim sferama života (vijesti, e-mail, vremenska prognoza, Facebook,…) ali ne i sa svojim domom. IThome omogućava korisniku da od bilo kuda u svijetu upravlja i nadzire svoj dom, što znači da je u domu ili uredu moguće mobitelom upravljati grijanjem, klimom,  rasvjetom, utičnicama,  roletama, tendama, ali i nadgledati sigurnosni sustav – protuprovalu, vatrodojavu, alarmiranje pri istjecanju vode, SOS dojave. IThome nije namijenjen milijunašima ili tehnološki naprednim korisnicima nego si ga mogu priuštiti korisnici sa prosječnim primanjima koji uz komfor žele uštedjeti na režijama i imati siguran dom. IThome oprema se temelji na bežičnoj tehnologiji te je rješenje primjenjivo za bilo koji dom bez dodatnih radova. Tako naprimjer stan od 100-tinjak kvadrata postaje „pametan dom“ bez preinaka na instalacijama u roku sat vremena.

Što za Vas u poslovnom smislu znači ulazak među pobjednike na HGK-ovom natjecanju?

Ulazak među pobjednike na HGK-ovom natjecanju potvrđuje kvalitetu proizvoda kojeg smo osmislili i razvili u Hrvatskoj u protekle tri godine.

Na koji način se pripremate za odlazak u Barcelonu?

Najpriznatije svjetske konzultantske tehnološke tvrtke potvrdile su da će sustavi kućne automatizacije temeljeni na cloud  i bežičnoj tehnologiji, kakav je IThome, biti bitan segment u ponudi mobilnih i broadband operatera u bliskoj budućnosti. Iz tog razloga mi smo stupili u kontakt sa razvojnim odjelima svih svjetskih vodećih telekom kompanija, te u Barceloni očekujemo zanimljive poslovne kontakte.

Što još očekujete od sudjelovanja na Mobile World Congressu u Barceloni?

Uz iskustvo koje donose ovakvi kongresi očekujemo i kontakte sa telekom operaterima koji će IThome plasirati na europsko i svjetsko tržište.

Možete li nam otkriti neke buduće planove s projektom IThome?

Od samog početka znali smo kako pozicionirati proizvod, a sve to velikim dijelom zahvaljujući već akumuliranom znanju i stečenim iskustvima iz područja home automationa te razvoja softwarea i hardwarea. Smatram da nas najteža prepreka tek očekuje, a to je potpuno komercijaliziranje projekta. Mi u razvojnom timu IThome-a i dalje kontinuirano radimo na nadogradnji IThome sustava te ga pokušavamo učiniti još boljim i pristupačnijim prosječnom kupcu.  Tako od noviteta predstavljamo upravljanje i nadzor automobila  –  IThome Control Car. Sa ovom funkcijom korisnik putem smatrphonea uz svoj dom može upravljati i automobilom, tj. može aktivirati i deaktivirati alarm od bilo kuda u svijetu, upaliti automobil kako bi korisnika dočekao zagrijan u zimskim odnosno rashlađen u ljetnim mjesecima.

Komentirajte prvi

New Report

Close