Prosječan europski anđeo lani investirao 167.000 kuna

Autor: Bernard Ivezić , 03. srpanj 2017. u 14:01
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

EBAN objavio da je u 2016. godini kroz 474 mreže diljem Starog kontinenta ulagalo 312,5 tisuća poslovnih anđela koji su u startupe ubrizgali rekordnih 6,6 milijardi eura.

Poslovni anđeli u Europi lani su u startupe uložili 6,6 milijardi eura objavila je Europska mreža poslovnih anđela EBAN.

Baybars Altuntas, potpredsjednik EBAN-a i predsjednik konferencije World Business Angels Investment Forum navodi da kada se tome dodaju 2,5 milijardi eura investicija VC fondova i 700 milijuna eura prikupljenih kroz grupno financiranje (crowdinvesting) ukupno su u 2016. startupi privukli 9,8 milijardi eura. "To je značajan porast investicija u odnosu na godinu prije kad su one iznosile 7,5 milijardi eura, a treba naglasiti i da mreže poslovnih anđela iz nekoliko država nisu sudjelovale u istraživanju", tvrdi Altuntas.

Jedna od njih je i Hrvatska. Predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Davorin Štetner kaže da nisu željeli prezentirati rezultate koji nisu cjeloviti. "U državama koje porezno i na druge načine potiču investicije poslovnih anđela, oni su mnogo skloniji otkriti podatke o svojim investicijama. U Hrvatskoj tih poticaja nema", kaže Štetner.

Dodaje da većina od tridesetak poslovnih anđela okupljenih u CRANE ne želi otkrivati podatke o investicijama. Navodi da je jedinim djelom to posljedica porezne presije Porezne uprave u prethodnim godinama. "Iako se ta presija smanjila pa čak možemo reći da je Porezna uprava značajno promijenila pristup prema poduzetnicima i poslovnim anđelima, oni su zasad oprezni i ne žele skretati pozornost na svoj rad", kaže Štetner.

Dodaje da bi volio da može izaći s brojkama, ali da ih nema. U branši se pak nagađa da su lani u Hrvatskoj poslovni anđeli uložili oko četiri milijuna kuna. Kolika je ta brojka točna nitko ne zna. Altuntas navodi da je tajnovitost investicija poslovnih anđela raširena i u drugim europskim državama, uključujući tri najjača tržišta: V. Britaniju, Španjolsku i Finsku. Načelno su sve organizacije poslovnih anđela, njih 474, navodile da podaci s kojima raspolažu predstavljaju tek desetinu ukupnih investicija. Prema EBAN-u prosječna investicija po anđelu bila je 167 tisuća kuna, a po startupu 1,2 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close