Pročišćivanje balastnih voda bez korištenja kemikalija

Autor: Marta Duić , 03. ožujak 2015. u 15:02
Inovatorica Martina Cvetković kaže da je u laboratoriju dokazana učinkovitost tehnologije koju je razvila/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Sustav se temelji isključivo na primjeni kombinacije mehaničkih i fizikalnih metoda obrade vode.

Projekt se odnosi na razvoj, konstrukciju i tržišni plasman inovativnog sustava za obradu, pročišćavanje i dezinfekciju voda, za obradu balastnih voda na brodovima, no ima i širu primjenu.

Poslovna ideja je nastala za potrebe interdisciplinarnog doktorskoga studija zaštite okoliša u Ljubljani, studentice Martine Cvetković. Nakon istraživanja i dobivenih rezultata koji su pokazali visoku radnu učinkovitost tehnologije, dokazanu mikrobiološkim analizama morske vode, Martina Cvetković odlučila se za daljnji razvoj, plasman i komercijalizaciju sustava. ˝Uz pomoć tima stručnjaka konstruirala sam i razvila pilotni sustav čiji se rad temelji isključivo na primjeni kombinacije mehaničkih i fizikalnih metoda obrade, bez dodavanja kemikalija. Obrađena voda je laboratorijski analizirana, gdje je utvrđeno da su svi prisutni organizmi (zooplankton, fitoplankton i morska bakterija) nakon obrade uređajem uspješno uništeni, čime je dokazana radna učinkovitost tehnologije i pomak u razvoju sustava za obradu balastnih voda", pojasnila je Martina Cvetković.

Kako tvrdi, ista tehnologija se može primijeniti u brojnim područjima s ciljem dezinfekcije, pročišćavanja ili sterilizacije različitih tekućina te uništavanja mikroorganizama. "Globalno tržište opreme balastnih voda predstavlja ogroman potencijal za proizvođače i distributere opreme i komponenti za obradu balastnih voda. Naime, temeljem zakonskog propisa (Konvencija za kontrolu i upravljanje brodskim balastom i talogom) koji postaje obvezan za postojeće brodove i brodove u proizvodnji od 2016. godine propisano je da trgovački brodovi moraju imati instalirane uređaje za obradu balastnih voda.

Time se otvara prostor za plasman velikog broja uređaja", tvrdi Cvetković. Projekt su prepoznali u Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci-Step Ri koji mu je pružio potporu uvrstivši ga u svoj program predinkubacije, te Zagrebačkoj banci koja ga je uvrstila u finale natječaja Moj Zaba start. "U planu je širenje namjene i plasman tehnologije za širu primjenu kao što je pročišćavanje ili sterilizacija vode i drugih tekućina u kućanstvima, industriji", poručila je Cvetković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close