Dobra ideja! Preša za plastične boce u uredima i trgovinama

Autor: Poslovni dnevnik , 10. prosinac 2014. u 15:09
Greentechovu prešu može se instalirati i u škole, javne institucije i druga zatvorena mjesta gdje nastaje PET otpad

Preša iz Vojvodine ima mehanizam koji omogućava jednostavno smanjenje volumena plastičnih boca veličine od 0,3l do 2,5l.

Tvrtka za reciklažu plastike Greentech iz Bačke Palanke u Vojvodini u sjedištu kompanije Eipix Entertainment iz Novog Sada predstavila je inovativnu ručnu prešu za otpadne PET boce.

Preša ima mehanizam koji omogućava jednostavno smanjenje volumena PET boca veličine od 0,3l do 2,5l i prva je takve vrste u Srbiji, piše portal eKapija.com. Za Greentech, koji inače PET boce prerađuje u svojoj tvornici, izradili su je mladi stručnjaci tima Solagro, a namijenjena je zatvorenim prostorima kao što su tvrtke, javne institucije, obrazovne ustanove ili trgovački centri.Eipix Entertainment, koji se bavi izradom kompjuterskih igara, prva je tvrtka u kojoj će prikupljanje PET boca biti organizirano uz korištenje Greentechove preše.

U toj ekološki nastrojenoj tvrtki su uz podršku Greentecha i Recana uveli i prikupljanje ambalažnog otpada te aktivno promoviraju biciklizam i potiču zaposlene da koriste bicikl kao ekološko sredstvo prijevoza. "Budući da u Srbiji još uvek nije uveden sustav primarne selekcije ambalažnog otpada, ovaj način suradnje s kompanijama i javnim institucijama značajan je jer pomaže odvajanju otpada za reciklažu na mjestu nastanka čime se dobiva čistija i kvalitetnija sirovina za reciklažu. Nažalost, iako u Srbiji postoje značajni kapaciteti u industriji reciklaže ambalažnog PET otpada, najveći dio ovog otpada i dalje završava na deponiji, tj. u prirodi", rekla je na promociji inovativne preše za PET Kristina Cvejanov, voditeljica komunikacija u Greentechu.

Prema njenim riječima, tvrtke za reciklažu sučeljavaju s nedostatkom sirovine jer je prikupljanje u komunalnom sektoru ključni problem u razvoju reciklaže u Srbiji. "Kvaliteta sirovine je znatno lošija nego u zemljama u okruženju. Pozitivni primjer poput suradnje s Eipixom pokazuju da građani Srbije nisu ekološki neosviješteni, naprotiv, ako im se omoguće uvjeti za odvajanje ambalažnog otpada oni to u velikom postotku i rade. Veliki broj institucija, tvrtki i škola javljaju nam se s molbom da im organiziramo odvajanje otpada za reciklažu, što govori u prilog tome da u Srbiji svijest o važnosti recklaže u zaštiti okoliša iz godine u godinu raste", rekla je Kristina Cvejanov.

Komentirajte prvi

New Report

Close