Portal za promociju suvremene umjetnosti

Autor: Marta Duić , 27. veljača 2015. u 16:28
Maja Bosnić, urednica portala Vizkultura.hr i predsjednica udruge Vizkultura i Ivan Dorotić, glavni urednik portala

Vizkultura je portal koji prati domaću, regionalnu i svjetsku scenu vizualnih umjetnosti.

Internetski portal Vizkultura.hr pokrenut je kao odgovor na problematično medijsko pozicioniranje umjetnosti i kulture, koje su u domaćem online prostoru svedene na minimum.

"Umjetnost i kultura, osobito vizualna umjetnost koja je naš primarni fokus, često ostaju zanemarene ili nezanimljive velikom dijelu javnosti, što može imati dugoročne posljedice za razvoj društva, njegov napredak i kulturni identitet. Naš početni cilj bio je oformiti medij koji će uspješno funkcionirati 'po sredini' kao urednički selektiran i stručan, ali čitljiv i široj publici razumljiv medij o kulturno-umjetničkoj produkciji", pojasnio je razvoj ideje Ivan Dorotić, glavni urednik portala Vizkultura.hr.

Portal Vizkultura.hr obnavlja se na dnevnoj bazi i prati dominantno domaću, ali i regionalnu i svjetsku scenu vizualnih umjetnosti. Sadržaj koji predstavljaju temelji se na temama iz suvremene likovne umjetnost, grafičkog i produkt dizajna, arhitekture, suvremene fotografije, novih medija, street arta te srodnih disciplina. Ušli su u finale Zabina natječaja Moja kreativna crta. "Vizkultura.hr cilja biti platforma koja prati, podupire i stvara scenu te naglašava ono što se kvalitativno izdvaja od domaće umjetnosti i kulture, osobito mlađih suvremenih autora te institucionalno nezavisne scene. Osim samog medijskog segmenta projekta podupiremo produkciju domaćih autora kroz naš projekt Plakatiranje kontinuirano rastuću kolekciju autorskih plakata domaćih autora te kreativne natječaje", kaže Maja Bosnić, urednica portala i predsjednica udruge Vizkultura.

Portal mjesečno prati između 20 i 25.000 jedinstvenih posjetitelja, a na Facebooku imaju preko 11.000 fanova. Vizkulturu su prepoznali brojni festivali, manifestacije i događanja te su medijski pokrivali više od 30 raznih projekata. Ostvaren je i niz suradnji s tvrtkama koje u Vizkulturi vide potencijalnu platformu za plasiranje svojih proizvoda i usluga. "Činjenica da smo kao nezavisna i neprofitna udruga u prvoj godini postojanja potpuno volonterski uspjeli pokrenuti i etablirati projekt koji je danas referentna platforma domaće umjetničko kulturne scene za nas je izniman uspjeh", ponosno kaže Dorotić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close