‘Pametne’ tenisice vode korisnika u pravom smjeru

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2014. u 22:01
Za tenisice LeChal, koje su u prodaji od početka rujna stiglo je već 25 tisuća narudžbi, a cijena im je od 100 do 150 dolara

Tenisice kompanije Ducere Technologies koriste GPS da bi uz pomoć vibracije korisniku dale uputstva kojim putem treba krenuti.

Zahvaljujući skupini indijskih inovatora i programera, ono što je donedavno bilo moguće samo u filmovima kao što je "Čarobnjak iz Oza", u kojem glavna junakinja Dorothy treba samo lupiti svojim crvenim cipelicama da bi se vratila kući u Kanzas, od ovog mjeseca postalo je na neki način moguće i u stvarnom svijetu.

Mlada indijska kompanija Ducere Technologies najavila je da će "čudesne cipelice" donijeti na tržište u obliku "pametnih tenisica", opremljenih među ostalim GPS-om, a koje će uz pomoć vibracije korisniku davati uputstva kojim putem treba krenuti. Njihove tenisice, nazvane LeChal, što na hindu jeziku znači "Povedi me sa sobom" računaju broj koraka, udaljenost i broj kalorija. Tenisice su uz pomoć bluetootha povezane sa smartphoneom (odnosno aplikacijom koja funkcionira na Androidu, iOS sustavu i Windowsima), te koristi Google karte, tako da šalje signal i stvara vibraciju koja usmjerava korisnika u pravcu u kojem treba ići.

Revolucionarne tenisice osmislili su Krispian Lawrence i Anirudh Sharma, koji su studirali u SAD-u, a svoju kompaniju osnovali su 2011. godine u Hyderabadu. Uz podršku investitora sada imaju 50 zaposlenih."Dobili smo ideju i shvatili da bi to pomoglo slabovidnim ljudima", kaže Krispian Lawrence, objašnjavajuć da su tenisice i sami isprobali, a onda su došli na zamisao da bi proizvod mogao biti i šire prihvaćen. Lawrence objašnjava da njihove tenisice daju osjećaj slobode jer nema više potrebe gledati u smartphone i pratiti kretanje na karti.

"Zamislite da vas netko drži za rame i usmjerava, pri tome vaše tijelo prirodno reagira i skreće lijevo ili desno, a upravo to je način na koji funkcioniraju tenisice LeChal", navodi Lawrence.Takozvane pametne cipele već postoje na tržištu i pomažu ljudima koji pate od demencije i djeci čiji roditelji žele znati gdje se nalaze, ali Lawrence i Sharma su uvjereni da će njihove tenisice biti prve koje će biti namijenjene svima, pa će se usmjeriti i na dizajn, a ne samo na funkcionalnost.Inovatori kažu da do sada imaju 25.000 narudžbi za svoje tenisice čija se cijena kreće od 100 do 150 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close