Ovi su mladi entuzijasti od hobija stvorili unosan posao

Ilustracija (PXL) Ilustracija (PXL)

U atomskom skloništu u Velikoj Gorici trojica prijatelja upustila su se u eksperimentalne vode uzgoja ljekovitih gljiva.

U recesiji kreativni poduzetnički pothvati doslovce niču poput gljiva poslije kiše. Trojica mladih entuzijasta iz Velike Gorice tako su odlučili pokrenuti posao proizvodnje ljekovih gljiva. Ludi gljivari, kako ih lokalno stanovništvo odmila zove, prodaju sve što uzgoje.

U atomskom skloništu u Velikoj Gorici trojica prijatelja upustila su se u eksperimentalne vode uzgoja ljekovitih gljiva. Po struci informatičar, ekonomist i elektrotehničar, u posao s gljivama ušli su iz hobija. Isprva nisu im cvjetale ruže. Kao novitet na tržištu, pod sumnjom da uzgajaju lude gljive često ih je posjećivala inspekcija, pa i policija. Sve nedoumice brzo su riješene. U legalnoj podzemnoj tvornici uzgaja se priznato ljekovito blago šume: Reishi -gljiva dugovječnosti, Shiitake - gurmanska gljiva iznimnih antikancerogenih svojstava i Cordyceps Militaris - znana kao eliksir mladosti.

Potražnja je velika jer je slaba ponuda u čitavoj Europi, kažu. Ljudi uvijek kažu da se u Hrvatskoj ne isplati ni truditi jer ništa nećeš postići. Mislim, ništa nećeš dobiti ako sjediš pred TV-om i šaltaš programe. Nešto moraš raditi, tako da ako i ne uspijem, barem sam se trudio, rekao je za HRT uzgajivač Slaven Olčar.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve