Otvoreni sustav za upravljanje vinogradima

Autor: Marta Duić , 07. svibanj 2015. u 16:35
Prikupljanjem, obradom i prikazom podataka dobiva se preciznija slika o pojedinim aspektima vinogradarskih problema/D.M./PIXSELL

Sustav upravljanja vinogradom, koji razvija Ljubomir Jelavić, pomogao bi u zaštiti loze od bolesti.

Ideja je proizašla iz potrebe za efikasnijim upravljanjem našim vinogradom, osobito u fazi zaštite loze od bolesti.

Rješenje vidimo u korištenju informacijsko-komunikacijske tehnologije. Prikupljanjem, obradom i prikazom podataka s konkretnih vinogradarskih položaja dobiva se preciznija slika o pojedinim aspektima vinogradarskih problema", kaže Ljubomir Jelavić iz tvrtke Vinski dvori u Splitu. Projektom je predviđeno postavljanje senzora na nekoliko položaja u vinogradu, izgradnja središnjeg sustava za pohranu podataka, razvijanje mobilne aplikacije za praćenje stanja te spajanje na javno dostupne baze podataka (za početak, Državni hidrometeorološki zavod i platforma Farm oriented open data in Europe). Nacrti hardverske i softverske platforme senzorskog dijela sustava biti će dostupni, a mobilna aplikacija je besplatna.

"Najbitnija karakteristika našeg projekta je njegova otvorenost. To je strateška odluka kojom nastojimo potaknuti širenje paradigme korištenja ICT rješenja u vinogradarstvu i poljoprivredi općenito. Ako to postignemo, pomogli smo i sebi i drugima, jer open source projekti dokazano ubrzavaju transfer znanja, a to je ovdje ključna stvar", tvrdi Jelavić. Kako kaže, dva su problema koja treba prebroditi kako bi se izgradio i stavio u funkciju ovakav sustav. Jedan je visoka početna cijena, neovisno o tome radi li se o gotovom rješenju kakvo se može kupiti na tržištu ili se razvija vlastiti sustav. Drugi problem je problem pretvaranja sustava za prikupljanje i obradu podataka u pouzdanu potpornu platformu.

"Mi taj problem nastojimo riješiti razvijanjem sustava prilagođenog našem vinogradu, a ne kupovinom već gotova i zatvorena rješenja, kakvo bi mogli naći na tržištu", ističe Jelavić. Kako tvrdi, ideja nije inovativna iz tehničke perspektive već iz društvene perspektive zbog odluke da projekt bude otvoren, čime će svi zainteresirani moći izgraditi sustav iz njihovog projekta zbog otvorenosti njegova koda (open source). "Istražili bismo potencijal spajanja sustava na dostupnu infrastrukturu javnih otvorenih podataka (open data). U razvoju bi sudjelovao s timom FER-ovaca", kaže Jelavić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close