Otvorena prva hrvatska crowdfunding platforma

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2014. u 22:01
Croinvest.eu nastala je kao odgovor na trenutnu gospodarsku situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska

Platforma je besplatna za korištenje, a namijenjena je domaćim fizičkim i pravnim osobama te strancima koji žele investirati u Hrvatsku.

Započeo je pilot program prve hrvatske crowdfunding platforma za financiranje poduzetničkih, infrastrukturnih i društveno korisnih projekata s posebnim naglaskom na projekte koji konkuriraju za EU fondove.

Platforma Croinvest.eu, kažu osnivači, nastala je kao odgovor na trenutnu gospodarsku situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska, a posebice kao odgovor na povlačenje novca iz EU fondova što je jedan od strateških interesa Hrvatske. S obzirom da je značajnija sredstva za provođenje EU projekata teško osigurati u vlastitom aranžmanu ili dobiti iz drugih, već poznatih izvora financiranja, kolektivno mikroinvestiranje građana može poslužiti kao vrijedna alternativa. 

Modeli financiranja
Pilot program platforme Croinvest.eu će se odvijati u dvije etape. U prvoj etapi će biti predstavljen projekt Centra za društvene inovacije i održivi razvoj. Izabrana je inovacija Adria Dunk Tank koja na zabavan način educira građana o ugroženim biljnim i životinjskim vrstama Jadrana. U drugoj etapi će biti predstavljeno još nekoliko projekata inovatora, a od sljedeće godine platforma će biti dostupna svim građanima za korištenje.Platforma kombinira pet modela financiranja (donacije, nagrade, zajmovi, vlasnički udjeli i udjeli u dobiti) prilagođenih domaćem pravu. Tako je putem moguće darovati novac, uplatiti novac u zamjenu za stvar ili uslugu s početkom na točno određeno vrijeme, pozajmiti novac u obliku beskamatnog ili kamatnog investicijskog zajma na točno određeno vrijeme, uložiti novac u zamjenu za vlasnički udio u društvu s ograničenom odgovornošću ili zadruzi, kao i uložiti novac u zamjenu za udio u dobiti sklapanjem ugovora o tajnom društvu. 

Obrti i trgovačka društva
Platforma Croinvest.eu besplatna je za korištenje, a namijenjena je svim domaćim fizičkim (obrti, domaće radinosti i sporedna zanimanja, slobodna zanimanja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva itd.) i pravnim osobama (trgovačka društva, zadruge, udruge, privatne i javne ustanove, jedinice lokalne i područne samouprave itd.) te svim stranim državljanima koji žele investirati u Hrvatsku.

Komentirajte prvi

New Report

Close