Ovi su Osječani gotovo u potpunosti orijentirani na izvoz, zato i rastu

Autor: Darko Bičak , 09. listopad 2013. u 10:12
Denis Sušac/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Uz sustav za izgradnju web aplikacija te aplikacije za farmaceutsku industriju uskoro izlaze s trećom, cloud linijom proizvoda.

Osječka softverska tvrtka Mono od osnutka 2003. orijentirana je gotovo u potpunosti na izvoz. Kako objašnjava Denis Sušac, suvlasnik i direktor, na inozemno su tržište krenuli još dok je većina domaćih tvrtki bila zarobljena u lokalnim okvirima.

Takva poslovna strategija donijela im je stalan rast prihoda, koji su u 2008. iznosili oko 2,5 milijuna kuna, iduće godine 3,8 milijuna, a u 2010. godini 4,7 milijuna kuna. Rasli su i u prethodne dvije godine: u 2011. uprihodili su 5,2 milijuna kuna, a lani 6,65 milijuna, što je rast od 26,9 posto, pri čemu se većina odnosi na izvoz, koji je skočio čak 50 posto. Sušac očekuje i u ovoj godini nastavak trenda rasta prihoda, a uvođenjem novih proizvoda taj bi rast trebao biti i značajniji."Umjesto uobičajenog outsourcinga, razvoj softvera po specifikaciji naručitelja, u novije vrijeme više se okrećemo vlastitim proizvodima, a taj trend namjeravamo nastaviti izbacivanjem nekoliko tzv. cutting-edge paketa (najnovijih vrhunskih rješenja) iduće godine. Imamo dvije glavne grupe proizvoda: alate za izgradnju web aplikacija, primarno namijenjene developerima dizajnerima, te medicinske i farmaceutske aplikacija, namijenjene krajnjim kupcima u tim industrijama. Vrlo brzo krećemo i s trećom, Software-as-a-Service (SaaS), cloud-based linijom proizvoda. Usto, naša ponuda uključuje usluge razvoja softvera po specifikaciji naručitelja", kaže Sušac.

 

Sušac

Među našim je kupcima nekoliko desetaka bolnica diljem SAD-a

U Monu kažu da svoje kupce mogu podjeliti u dvije osnovne kategorije: veliki sustavi te manji developeri. "Naši korisnici su multinacionalne farmaceutske tvtke poput Novartisa, Pfizera, Sanofi Aventisa, Astra Zeneca, zatim banke i financijske institucije kao sbaOpen i Bank of Ireland. Tu je i nekoliko desetaka bolnica širom SAD-a, UNDP, HEP, itd. Naše proizvode i usluge koriste stotine manjih developerskih tvrtki, kao i krajnjih korisnika na svim kontinentima", navodi Denis Sušac. Kako im većina prihoda dolazi od svjetskog tržišta, lako uočavaju goleme razlike u poslovanju u zemlji i inozemstvu. Najviše izvoze u SAD, a potom u zemlje EU. "Osim uobičajenih problema s naplatom, koji su prisutni kod nas, glavni razlog za orijentaciju na vanjsko tržište njegova je veličina i činjenica da za kvalitetno rješenje uvijek postoji kupac.

Naravno da je i konkurencija znatno veća, ali to uz ulaganje u znanje i kontrolu kvalitete nije poseban problem", kaže Sušac. Tvrtka Mono nastala je zajedničkim radom trojice suvlasnika, Žarka Gajića, Jasmina Muharemovića i Denisa Sušaca, u želji da se odmaknu od proizvodnje tada uobičajenih poslovnih aplikacija za isključivo domaće tržište. Isprva stvari nisu išle glatko, objašnjavaju, jer su svi "inženjerski tipovi" i trebalo je vremena da se svladaju različiti poslovni problemi, nauči upravljati složenijim projektima i kvalitetno komunicirati s korisnicima koji dolaze iz potpuno drukčijih okruženja. Poseban izazov im je bio i pronalaženje odgovarajućeg kadra. 

Direktor Denis Sušac  

Osijek bi trebao postati regionalni centar za razvoj softvera 

Direktor Mona Denis Sušac kaže da ima velike planove za iduću godinu. Oni obuhvaćaju uvođenje novih proizvoda koje rade u najnovijim tehnologijama i koji neće biti ograničeni na pojedine alate i plaforme. Istodobno, planiraju nastaviti rad u zajednici i aktivno promovirati rad u IT struci te pomagati drugima u obrazovanju za taj rad, posebno kroz udrugu Osijek Software City. Sušac ističe kako žele napraviti u Osijeku pozitivnu atmosferu i postati regionalni centar za razvoj softvera. U skladu s tim, najavljuju jaku međunarodnu IT konferenciju, The Geek Gathering, koja se u Osijeku održava sredinom listopada i koju su, kako kaže sam Sušac, organizatori programski uredili po najvišim svjetskim standardima.

Komentirajte prvi

New Report

Close