Bihaćki inovator donosi odmor u ručno pletenoj, anatomskoj visećoj mreži

Autor: Luka Vojvodić , 11. kolovoz 2014. u 15:57
PD

Rekanović je u uložio oko 400 tisuća kuna u radne strojeve koji prave užad i edukaciju radnica koje pletu mrežu, te na materijal.

Kada pomislimo na opuštanje i odmor među prvim asocijacijama biti će ležaljka. Iako su ležaljke čovječanstvu u raznim oblicima poznate stoljećima i dalje ima prostora za inovacije. To dokazuje slučaj bihaćkog poduzetnika Murata Rekanovića koji je patentirao anatomsku viseću mrežu za odmor, napravljenu pletećom tehnikom makrame, koja dovodi kralježnicu u prirodan položaj i podnosi više od 300 kilograma opterećenja.

Makrame je drevna vještina vezivanja čvorova u određene uzorke, koji se mogu iskoristiti za cijeli niz kreativnih proizvoda, od nakita i kućnih dekoracija, do držače za vaze i odjeće.

Rekanović je u uložio oko 400 tisuća kuna u radne strojeve koji prave užad i u edukaciju radnica koje pletu mrežu, te u materijal. Kada je složio cijelu priču otvorio je domaću radinost 4M, gdje je osim njegove obitelji zaposleno više od 20 kooperanata.

Uzdužno provučene niti predstavljaju suštinu inovacije, po čemu se Cocoon mreža razlikuje od proizvoda na tržištu. Ovim jednostavnim rješenjem, gotovo čitavo opterećenje mreže ravnomjerno je raspoređeno na nove uzdužne niti, čime se smanjuje pritisak i povećava otpornost i trajnost mreže.

Zahtjev za patent u Institut za intelektualno vlasništvo BiH-a je poslan 2004., dok je godinu dana poslije poslan i  međunarodnom patentnom zavodu. Zahtjev je prihvaćen te je realizirao zaštitu proizvoda na međunarodnoj razini.

“Mrežu izrađujemo u dvije osnovne varijante i to s letvicom i varijantu bez letvice, koja ujedno može biti i stolac ukoliko se ugradi jedna dodatna nosiva letva. Mreža je izrađena od kvalitetnih, ekološki prihvatljivih materijala, a izrađuje se isključivo ručno. Sama se prilagođava najprirodnijem položaju ljudskog tijela, što je čini ravnijom i udobnijom od postojećih ležaljki. Posebno treba istaknuti sklopivi nosač mreže pogodan za upotrebu na svakom mjestu, jednostavan je za sklapanje i transport, izrađen od kvalitetnog drveta obrađenog na način koji garantira sigurnost i dugotrajnu upotrebu”, objasnio je za portal eKapija.ba, vlasnik tvrtke 4M Murat Rekanović. Cocoon mreža je nagrađena na nekoliko međunarodnih sajmova inovacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close