Novi oblik ekonomije u SAD-u: Ljudi zarađuju na onome što posjeduju

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2013. u 15:52
Guliver/Thinkstock

Uz povremeni posao predavanja na Umjetničkoj akademiji na Havajima, Larson je odlučio zaraditi na onom što posjeduje.

Frederic Larson je 63-godišnji fotograf koji je radio u San Francisco Cronicleu, a kada je dobio otkaz 2009. godine, s dvoje djece na fakultetu, morao se snaći i osigurati si nekakve prihode. Stoga se odlučio za način privređivanja kojem se okreće sve više Amerikanaca, piše Forbes.

Uz povremeni posao predavanja na Umjetničkoj akademiji na Havajima, Larson je odlučio zaraditi na onom što posjeduje: 12 dana mjesečno preko stranice Airbnb iznajmljuje svoju kuću za 100 dolara po noći, od čega njemu ide 97 dolara. Osim toga, četiri puta tjedno svoju Toyotu Prius 'pretvara' u taksi jer sudjeluje u dijeljenju prijevoza preko stranice Lyft. To mu donosi još 100 dolara po noći, prenosi Danas.hr. Opisan način zarade nije baš glamurozan jer, kad mu je kuća iznajmljena, Larson živi u jednoj izdvojenoj sobi, a tušira se u teretani. Ipak, mjesečno zarađuje i do 3.000 dolara.  "Imam proizvode i njih dijelim: svoj Prius i svoju kuću. To su moja dva izvora prihoda", ispričao je Larson koji istražuje i mogućnost iznajmljivanja vlastite foto opreme.

Ovaj oblik ekonomije u posljednje vrijeme naprosto 'cvjeta' u  SAD-u, a  je dobio ime 'shareconomy'. Samo se u posljednje četiri godine pojavilo najmanje sto stranica (odnosno kompanija) koje vlasnicima nekih fizičkih dobara nude mogućnost zarade. Tržište u SAD-u je toliko naraslo da se dijeljenje proširilo na nezamislive stvari – iznajmljuju se čak i parkirna mjesta (Parking panda), oprema za kampiranje (Rentoid), smještaj za ljubimce (DogVacay), nudi se jeftini najam bicikala, bušilica…

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nismo mi u takvom teškom položaju kao Ameri da bi iznajmivali svoj Dom .

A pogotovo ne auto . Nezamislivo .

Istina mogli bi mi malo više raditi , ali nam se baš ne isplati , veći dio zarade bi nam otela Država .

To će nas spasiti! Je baš?

New Report

Close