Našli nišu: liječe pse i konje matičnim stanicama

Autor: Ante Pavić , 23. srpanj 2014. u 22:01
Gregor Majdič, suosnivač Animacela (krajnje desno) sa suradnicima; dosad su liječili 170 pasa i 30 konja/FINANCE

Prihodi tvrtke stalno rastu, planiraju se proširiti na Austriju, pa onda na Njemačku i Švicarsku.

Liječenje matičnim stanicama revolucionarna je novost u modernoj medicini, a u veterini se primjenjuje još rjeđe.

U tome je ljubljanski Veterinarski fakultet prepoznao velike potencijale za liječenje kućnih ljubimaca i zaradu. Osnovao je izdvojenu tvrtku Animacel koja se specijalizirala za liječenje artritisa i lomova kostiju kod životinja. Kad je fakultet osnivao tvrtku 2011. godine, u svijetu su postojale još samo dvije tvrtke koje su matične stanice upotrebljavale za liječenje životinja. Danas se time bavi pet do šest kompanija u cijelom svijetu. "Pse smo liječili uglavnom tabletama protiv bolova, a sada vlasnici imaju mogućnost liječiti ih matičnim stanicama", kazao je u razgovoru za portal Startaj.si profesor Gregor Majdič, suosnivač Animacela.

Konkurencija je mala, a mogućnosti su goleme. U Sloveniji je, primjerice, registrirano oko 200 tisuća pasa, a u cijeloj EU oko 50 milijuna. Trećina njih barem jednom u životu ima neki zdravstveni problem. U Animacelu priznaju da među veterinarima i vlasnicima pasa još postoji neznanje, pa čak i nepovjerenje prema novim metodama liječenja. Ističu da su prednosti njihove metode goleme hvaleći se da im za uzgoj matičnih stanica treba manje masnog tkiva od konkurenata, pa je cijeli postupak manje bolan za psa i primjeren za pasmine koje imaju manje masnog tkiva. Nakon uzimanja masnog tkiva veličine nokta na ljudskom malom prstu, u Animacelu ga uzgajaju sedam do deset dana dok ne uzgoje tri do četiri milijuna stanica.

Kažu da 90 posto pasa koji su podvrgnuti tretmanu osjeti vidno poboljšanje zdravstvenog stanja, dok se kod ostalih koji imaju ozbiljnih zdravstvenih problema stanje ne pogoršava, pa ozbiljno bolesnim psima produljuju život. Dosad su liječili 170 pasa i 30 konja, a kažu da je istu metodu bez većih problema moguće primijeniti i na druge životinjske vrste. Liječenje psa stoji oko 460 eura. U Animacelu tvrde da cijena nije visoka jer klasična metoda liječenja tabletama protiv bolova stoji na kraju oko dvije tisuće eura. Prihodi tvrtke rastu iz godine u godinu, planiraju se proširiti na Austriju, pa onda na Njemačku i Švicarsku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close