‘Naš Counter Strike tim bit će među 15 najboljih na svijetu’

Autor: Bernard Ivezić , 24. listopad 2017. u 07:42
Igrač Anel Ceković i Antonio Meić, CEO tvrtke Valiance, Foto: PD

Preko startupa uložili u esport u regiji, kao prvi domaći poduzetnici.

Dragana Gučanin i Antonio Meić prvi su hrvatski poduzetnici koji su uložili u e-sport u regiji. Njihov berlinski esport startup Valiance investirao je 250 tisuća eura u najjači regionalni Counter Strike (CS:GO) tim poznat kao Binary Dragons.

Antonio Meić bivši je tehnički direktor Kolektive, a Gučanin mu je na toj funkciji bila desna ruka. Prije četiri godine zajednički su u Zagrebu osnovali softversku tvrtku i-Ways, koja se nedavno preimenovala u Code Cacao. Ovaj uspješni proizvođač softvera zapošljava tridesetak stručnjaka i radi za zapadne korporacije.

Nova industrija

“U sklopu Code Cacaa pokrenuli smo nekoliko projekata, a Valiance, koji je startao lani, zadnji je u tom nizu i ubrzano ga širimo”, kaže Meić.

 

1500eura

početna mjesečna plaća 
za igrača u esportu

Biznis s esportom raste vrlo brzo po cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Prije tri godine su Krešimir Krolo, viši asistent Odsjeka za sociologiju Sveučilišta u Zadru i domaći gaming portal HCL.hr napravili istraživanje o esportu u Hrvatskoj i došli do podatka da ga redovito prati više od 100 tisuća građana. Ove godine su Vipnet i njemački organizator e-sportskih turnira ESL pokrenuli regionalnu esport ligu. Osim proizvođača igara, koji će globalno ove godine obrnuti više od 108 milijardi dolara, sve više jača i popratna esport industrija, koja okuplja zaljubljenike u esport i same igrače. Ona bi ove godine trebala premašiti 700 milijuna dolara.

Meić iz Valiancea kaže da oni proizvođačima igara rade beta testiranja, pomažu im graditi zajednicu igrača na razne načine pa tako i kroz organizaciju turnira te okupljaju talente, koje danas traže svi pa tako i proizvođači igara.

“Mnogo je posla od organizacije turnira preko video materijala koji se tako stvara, promotivnog videa, prodaje takvih sadržaja na dalje”, 
 pojašnjava Meić.

Međunarodna priča

Navodi da su sve to do sada mahom radili u području mobilnih igara, koje raste do 30 posto godišnje, i koje će kroz 3-4 godine postati dominantno u esportu. Ugovor s Binary Dragons korak je prema trenutačno dominantnim tzv. TIER1 igrama, koje se igraju na osobnim računalima. Valiance je u taj posao ušao u dogovoru s finskim institucionalnim investitorom. Nisu željeli precizirati kojim. No, kako tumači Meić, priča koju grade je međunarodna. Binary Dragons prethodno je imao sponzore u Rusiji. Tim čini pet igrača iz Srbije, BiH i Makedonije, a svi su oni sada postali zaposlenici hrvatskog Vailancea.

“Cilj je da naš tim postane jedan od 15 najboljih na svijetu i da im plaće s 1500 eura plus, povećamo na svjetski standard od 5 do 15 tisuća eura”, zaključuje Meić.     

Komentirajte prvi

New Report

Close