Najavili datum početka drugog domaćeg ICO-a

Cryptotask je od sredine studenog do sredine prosinca uspješno skupio ciljanih 1003 Ethereuma, Fotolia Cryptotask je od sredine studenog do sredine prosinca uspješno skupio ciljanih 1003 Ethereuma, Fotolia

Prije ICO-a startup je napravio pretprodaju skupivši 1003 Ethereuma trenutno vrijedna 875 tisuća dolara.

Unatoč padu cijena svih većih kriptovaluta, hrvatski startup Cryptotask službeno je najavio svoj Initial Coin Offering (ICO) za 3. veljače. Cryptotask radi prvu burzu rada na svijetu na kojoj će poslodavci i radnici moći biti i ljudi i strojevi, a njegov ICO trebao bi biti drugi hrvatski ICO, nakon prošlogodišnjeg koji je organizirao startup DA Power Play.

U Cryptotasku su nam bili nedostupni za komentar. No, suosnivač domaće burze kriptovaluta BitKonana Tomislav Vajić kaže da promjene cijena kriptovaluta neće igrati presudnu ulogu u svim novim ICO-ima.

“ICO je novi način prikupljanja kapitala tako da njima promjene cijena valuta ne igraju veliku ulogu već ono što je startupima ključno, a to je imaju li dobar proizvod i kakvu vrijednost mogu stvoriti. A ako cijena kriptovaluta bude niža, jednostavno će tražiti više Ethereuma ili Bitcoina”, kaže Vajić.

Dodaje da je u posljednjih nekoliko dana primijetio da je cijena Bitcoina i Litecoina volatilnija, ali i da je promet porastao.

“Ne bih nagađao zašto cijene velikih kriptovaluta padaju posljednjih dana, jer postoje različite teorije, među inima i da je to zbog kineske nove godine, ali meni se čini da kao i svaki drugi financijski instrument i ovaj mora imati razdoblje rasta i razdoblje pada, odnosno konsolidacije”, kaže Vajić.

Prvi hrvatski ICO napravio je krajem rujna zagrebački startup DA Power Play, koji razvija robota kripto-brokera. U šest dana kampanje za 18,6 posto udjela ovaj je startup skupio 2,6 milijuna dolara vrijednosti u kriptovalutama.

Cryptotask je pak od sredine studenog do sredine prosinca uspješno skupio ciljanih 1003 Ethereuma tijekom procesa koji se naziva pretprodaja, i koji prethodi ICO-u. Tada je to bilo više od 460 tisuća dolara ili tri milijuna kuna. No, otad je cijena Ethereuma, čak i kad se uračuna dosadašnji pad, dvostruko porasla pa je Cryptotask u debelom plusu.

“A većina startupa kriptovalute prikupljene ICO-om u pravilu odmah mijenja za fiat valute pa ni ne osjete tečajne razlike”, zaključuje Vajić.     

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!