Na trećem Startup Factoryju 18 timova bori se za 860.000 kuna

Autor: Ivan Tominac , 25. listopad 2018. u 22:01
Treća generacija Startup Factory timova razvija rješenja iz područja financija, pametnog življenja, smart cityja i novih tehnologija

Do sada je u programu sudjelovao 21 startup, dok je za njih 11 dodijeljena bespovratna financijska potpora.

Prije tri godine Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (ZICER) pokrenuli su prvi javno financirani predakceleracijski program. S ciljem osnaživanja ekosustava za razvoj startup poduzetništva, osovina programa jest, kroz edukaciju, mentorstvo, promociju i pogodnu infrastrukturnu podlogu, pomoći startupovima u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta.

Program se naglaskom na proizvod i uslugu te poslovni razvoj provodi se u osam modula koji tematski obrađuju cjeline potrebne za što sigurniji startup početak.  "Do sada je u programu sudjelovao 21 startup, dok je za njih 11 dodijeljena bespovratna financijska potpora. Kroz prvu generaciju Startup Factoryja timovi su razvijali proizvode iz područja turizma, dok smo prošle godine tematska područja proširili i na ona vezana uz mobilnost, energetiku i općenito poboljšanje kvalitete života. Program unapređujemo i prilagođavamo trendovima i zahtjevima tržišta koje se rapidno mijenja. Tako smo ove godine fokus stavili na rješenja koja su u skladu s pametnom specijalizacijom kao bitnim dijelom nacionalne strategije razvoja Republike Hrvatske, pa tako treća generacija Startup Factory timova razvija rješenja iz područja financija, pametnog življenja, smart cityja i novih tehnologija.  Također, ove godine kroz razvoj jednog znanstvenog projekta pomažemo transferirati rezultate u akademskim uvjetima provedenog istraživanja i razvoja ka održivom poduzetničkom pothvatu", rekao je Frane Šesnić, direktor ZICER- a inicijator Startup Factoryja.

Program se ove godine zaključuje 5. prosinca na velikoj startup konferenciji Zagreb Connect. Tada će biti izabrani najbolji timovi treće generacije Startup Factory programa koji ostvaruju bespovratnu financijsku potporu iz novčanog fonda ukupne vrijednosti 860.000 kuna. Svaki od pet najboljih osvojit će po 160.000 kuna bespovratnih sredstava, dok će najbolji pitch Zagreb Connecta osvojiti dodatnih 60.000 kuna. Startup scena u Hrvatskoj dobiva na zamahu, no za njen razvoj još uvijek su potrebna dodatna ulaganja. Ipak, neki od sudionika ZICER Startup Factoryja iskoristili su svaku dobivenu priliku.

 

Šesnić

Fokus smo stavili na rješenja koja su u skladu s pametnom specijalizacijom.

"Prijavom smo donijeli dobru odluku, a na tržište smo uspjeli izaći s prvom verzijom našeg proizvoda. Sada slijedi pojačavanje tima s tehničke strane i nakon toga izlazak na strana tržišta. Uz korištenje ureda i ostalih prostorija tehnološkog parka bilo je super postati dio startup scene koja je u Hrvatskoj", rekla je Dragana Lipovac iz Hubigga koji se razvijao upravo unutar ZICER-ovog programa.

Stvaranje poduzetničke klime
Ove godine svoje ideje razvija 18 timova, oni s društvenom komponentom kao što je 4real koji spaja ljude istih interesa, Deal App koji donosi novu mogućnost zapošljavanja, TransferHero kao humani taxi, Zebra za sigurnije pješake ili OmoLab za one koji svijet vide drugačije. Bez digitalnog napretka nema pomaka ni u konceptu pametnih gradova, a startupovi kao što je Emple za digitalne narudžbe, Peekator za inovativne izvještaje, Stratowave za inovativne telekomunikacije, Tracy koji pomaže proizvođačima da budu najbolji, AI- Design koji štedi naše vrijeme, Wingo za ugrijane terase, Eventrify Smart Solutions koji poboljšava organizaciju ili Ziher za inovativne alarme, su to ozbiljno shvatili.

Digitalni napredak sve je primjetniji i u zdravstvu, a u korak s tim postavkama idu i projekti kao što je Luxheal za inovativne zdravstvene programe, Makabi koji nudi pametne kapsule, PinUp Doctor kao Booking za zdravstvo, Silver monitor za jednostavno praćenje zdravlja i B!teMe Bar koji brine da se zdravo hranite. Sa znanjima stečenim u Startu Factoryju mnogi timovi i dalje ne posustaju u razvoju, a priznanja su dokaz valjanosti njihovih ideja. 

 

160 tisuća

kuna osvojit će pet najboljih timova, a najbolji pitch Zagreb Connecta još dodatnih 60.000 kuna

"Iako je naša aplikacija u potpunosti funkcionalna, u međuvremenu smo došli do nekih novih saznanja te radimo na razvoju inovacije unutar našeg projekta. Ova inovacija će nam pomoći da puno brže razvijamo nove ture i uz druge funkcionalnosti zanimljiva je potencijalnim investitorima. Radimo na razvoju, a dobitnici smo nagrade Women Invest za najbolji pitch, a pobijedili smo i na Boot Campu – Next Incubatora u Grazu što nam je omogućilo realizaciju ture za grad Graz. Na natječaju MojZabaStart   osvojili smo drugo mjesto u kategoriji Poduzetništvo", rekla je Sandra Bortek iz SightRuna, startupa koji je pobijedio 2016. godine i tako potvrdila važnost jednog ovakvog projekta za stvaranje još pozitivnije poduzetničke klime među mladima.

Uspješan plasman u regiju
Prošle godine u programu je sudjelovalo 16 timova. Svaki od pet najboljih dobio je bespovratnu financijsku potporu u vrijednosti od 125.000 kuna. Prošlogodišnji pobjednici bili su Divan – platforma i aplikacija za pregled društvenih događanja u gradu Zagrebu, Flow – inovativni sustav koji optimizira promet u gradu putem senzora na raskrižjima, Hubbig – digitalna platforma za globalni intermodalni prijevoz tereta koja povezuje prijevoznike s njihovim krajnjim korisnicima, Modulos – inovativni dizajnerski radni stol, Recogno – pametna košarica koja ubrzava proces kupovine i Trakbar- pametni bar – poslovna inteligencija koja malim i srednjim barovima i restoranima štedi vrijeme i novac. Proizvodi i usluge ovih timova već su zauzeli svoju tržišnu poziciju, a svi oni svoje proizvode i dalje razvijaju kroz ZICER-ovu podršku te ostvaruju domaće i međunarodne uspjehe.

ZICER je poduzetnička potporna institucija Grada Zagreba, a kroz ovaj projekt direktno potiču razvoj zagrebačkog startup poduzetništva. Timovi iz drugih dijelova Hrvatske i regije su dobrodošli, no uvjet za ostvarenje bespovratne Startup Factory financijske podrške je taj da tim registrira svoje trgovačko društvo sa sjedištem u Gradu Zagrebu. Osim što su prijave iz regije dobrodošle, mnogi alumni startupovi svoje proizvode već su uspješno plasirali na tržište regije.

Ono što rade za cilj ima razviti domaći inovacijski potencijal, a da im to zbilja ide od ruke govore i brojna priznanja. Početkom godine nagrađeni su LEAP Summit priznanjem za Startup Factory kao najbolji program usmjeren startup poduzetništvu, a već dvije godine zaredom nose titulu CESAwardsa za najbolji hrvatski akcelerator, a osim toga njihov coworking je prema najvećoj svjetskoj coworking platformi Coworker.com proglašen najboljim coworking prostorom u Zagrebu. Ovakvi i mnogi drugi projekti kontinuirano mladima nastoje približiti poduzetništvo iz jednog sasvim drugačijeg ugla, a da im to uspijeva dokazuje i sve veći broj prijavljenih timova i sve inovativnije ideje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close