Mostar i Hvar stvaraju zajednički brend lavande

Autor: Poslovni dnevnik , 27. siječanj 2014. u 22:01
Nakon velikih požara na Hvaru 1999. koji su uništili trećinu nasada lavande krenula je državno poticana obnova uzgoja/Duško Marušić/PIXSELL

Prerada ljekovitog bilja trebala bi prerasti u ozbiljnu proizvodnju, prije svega lavande i smilja sa zaštićenim geografskim porijeklom.

Projekt ljekovitog mediteranskog bilja u okviru prekogranične suradnje BiH i Hrvatske je u završoj fazi, a prikupljanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja u Heregovini i na otoku Hvaru trebali bi prerasti u ozbiljnu proizvodnju, prije svega lavande i smilja sa zaštićenim geografskim porijeklom, piše portal Indikator.ba

"Cilj je da na ovom području koje dijeli granica napraviti zajednički brend. Nismo mu još nismo dali naziv, ali ćemo i to definirati. Drugi temeljni cilj uz edukaciju jeste da osnujemo udrugu proizvođača, odnosno prerađivača ljekovitog bilja, kaže Marko Ivanković iz Agromediteranskog zavoda Mostar", izvijestila je BHT1. Lavanda i smilje s podrućja Hercegovine i Dalmacije traženo je zbog svoje visoke kvalitete i ljekoviitosti. Zbog toga se u Mostaru oprema i veliki istraživački laboratorij. "Nabavkom opreme u našem laboratoriju na Buni počinjemo stvarati laboratorij za analizu ulja lavande i smilja, a i ostalog bilja. To je proces, jer laboratorij je dosta skup", ističe Ivanković. "Otok Hvar je poznat po ljekovitom bilju, posebno po lavandi, a i jedan dio Hercegovine je takođe poznat po tome, okolica Mostara i šire. Dakle, preko jednog prekograničnog projekta postoji mogućnost širenja suradnje", kaže Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa na Hvaru.

Marija Dujakoviić, iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split, podsjeća da je Hvar nekad pokrivao 90 posto tržišta bivše Jugoslavije lavandom i 10 posto svjetske proizvodnje, ali danas to nije tako. Projekt prekogranične saradnje BiH i Hrvatske vrijedan je pola miljuna eura, a njegovi nositelji su federalni Agromediteranski zavod Mostar, Regionalna razvojna agencija za Heregovinu i općina Jelsa sa Hvara. Glavno područje uzgoja lavande na otok Hvaru su sela Grablje i Brusje, a uzgaja se najviše domaća lavanda – lavandin tamnozelenih listova i izrazito plavih cvjetova. U Hrvatskoj se godišnje proizvede svega oko 2 tone eteričnog ulja od lavandina Lavandule x hybride poznate kao sorta Budrovka. Nakon požara 1999. na otoku Hvaru uništeno je više od trećine nasada lavande, pa je proces revitalizacije uzgoja lavande u Hrvatskoj, temeljem značajnih državnih poticaja, krenuo i u kontinentalnoj Hrvatskoj te u Istri. 

Komentirajte prvi

New Report

Close