Naplata potraživanja toliko kasni da novac postaje bezvrijedan, svi žele kompenzirati

Autor: Poslovni dnevnik , 10. srpanj 2012. u 10:25

Debeli prst d.o.o. je tvrtka za izradu glazbenih spotova, nastala 2009. godine. Posjeduje i web portal, odnosno net televiziju TipiTV. Vlasnik je Danijel Tipura.

Što vam je predstavljalo najveću prepreku pri pokretanju biznisa?

– Naći snimatelje i montažere bez iskustva, željne dokazivanja i napradovanja za simboličnu lovu.

Pozitivne i negativne strane pokretanja biznisa u vrijeme krize?

Pozitivne? Nema puno net televizija, možda još jedna uz nas. Negativne? Novac za financiranje ideja je mali i podijeljen unaprijed. Toliko kasni naplata da taj novac postaje bezvrijedan, svi žele kompenzirati…

Primjer loše i dobre prakse među domaćim novim tvrtkama?

Proglas komunikacije naveo bih kao primjer dobre prakse. Agencija s kojom surađujemo je odličan primjer dobre prakse gdje novac stiže na vrijeme i znaju kakav proizvod mogu dobiti za novac koji nude, dok neke druge (ne smijemo reći imena jer ako zatvore i tu malu pipu..) agencije nude premalo novaca, a očekuju da im se Kanye West pojavi u reklamnom spotu na naš trošak!

Tko su vam tvrtke uzori?

VLADTV (američka web televizija), “tihe ubojice” ih mi zovemo. Rade identičan sadržaj kao i TipiTV samo što oni voze Enzo Ferrarija, a mi jašemo konja na Jarunu subotom od 10:30 – 12h.

Vaš najveći uspjeh dosad?

Kad RTL i Nova TV uzmu naš sadržaj pa ostave logo Tipi TV, to nam je kao forica.

Tko vam je ciljana ‘publika’ (potrošači) i kako ju se trudite pridobiti?

Od 15 – 50 godina. Pokušavamo proizvoditi univerzalan sadržaj koji ima dozu smijeha, edukacije i po koji dublji dekolte.

Idealna zemlja u kojoj biste voljeli pokrenuti biznis? Ako postoji takva, zašto baš ta zemlja?

SAD. Mislim da si, ako završiš bar jednom na nacionalnoj televiziji sa svojim vlastitim sadržajem, u igri. To je valjda potvrda da ima nekoga smisla. Naravno, što je veće tržište, više je i dubljih dekoltea za snimiti!

Jeste li imali kakvih početničkih grešaka, ako da – kakvih?

Nisam.

Vaš idealan zaposlenik?

Mlad, sa srcem kao Maradona. Bez iskustva, ali s velikom željom da napravi nešto u tom poslu – bilo kao novinar, kamerman, montažer, producent ili u prodaji.

Tražite li zaposlenike, ako da – kada, koliko njih i na kojem radnom mjestu? Kakvoj se plaći mogu nadati?

Tražim! Kamermana, montažera, producenta, prodaja. Plaća? Postotak po projektu. Zna biti i do 8.000 kuna mjesečno.

Imate li kakvih ‘recepata’ za ostale koji pokušavaju pokrenuti biznis?

Bez 24 sata napornog rada i bazičnoga znanja snimanja i montiranja nema šanse. Moraš osjetiti publiku koja posjećuje web i dati joj ono što želi vidjeti – i to pokušati naplatiti.

Da danas pokrećem startup sigurno ne bih… Krenuo bez dovoljno novca. Potrebno je toliko da šest mjeseci možeš plaćati po jednog čovjeka na svakoj poziciji.

Najbolji poslovni savjet koji smo ikada dobili je…

“Ne slušaj druge nego probaj sam pa ćeš vidjeti je li nešto prijevara ili vrhunska stvar”.

Čitatelji, pažnja: Budite inovativni u komentarima i osvojite vrijedne nagrade!

Našim čitateljima smo osigurali vrijedne nagrade. Sve što trebate učiniti jest da u komentarima ispod ovog članka ostavite svoju originalnu ideju tj. čitatelj koji najoriginalnije odgovori na pitanje ‘Kako biste dalje razvili ideju iz gornjeg članka?’, osvojit će nagradu.

Kao nagradu za najbolji komentar dijelimo vam komplet inspirativnih i korisnih knjiga u izdanju VBZ-a:

Kako misliti poput Leonarda da Vincija
Profitabilno brendiranje
Četiri sporazuma sa samim sobom

Ostale članke iz rubrike Moja ideja možete pročitati ovdje.

Ukoliko znate nekoga tko je na originalnoj ideji pokrenuo posao u kriznim vremenima, ili se upravo vi možete pohvaliti svojom poduzetničkom idejom, javite nam se na web@poslovni.hr.

Komentari (4)
Pogledajte sve

inače momci…vežite svoj projekt uz youtube…na bilo koji način…danas očito sve što je na youtube-u prolazi… kakve su sve samo karikature preko youtube-a postale regionalne zvijezde… nek vama kao pametnom projektu upali samo koji postotak od toga i super..

Naravno da svi žele kompenzirati… u kompenzacijama su gotovo uvijek dužnici na dobitku jer onaj koji potražuje određeni dug pristaje na kompenzaciju da izvuče bilo što po principu “ajmo izvući bilo što kad već ne možemo naplatiti” i uvijek završi s gubitkom. Žalosno da se danas mladi poduzetnici već na samom početku svog radnog puta moraju sretati s kompenzacijama. To je uglavnom unaprijed osuđeno na propast. Država tu mora odraditi svoje i još žešće prisiliti dužnike da plaćaju svoje dugove, time će biti imanje kompenzacija, a time i više novaca za razvoj ovakvih i sličnih projekata. Inače, projekt je izrazito zanimljiv, ali smatram da Lijepa naša nije baš previše plodno tlo za takve stvari nažalost..

Portal sa sadržajem koji nema nikakvu vrijednost, danas više ne opstaje.

New Report

Close