Mladi Grci osnivaju startupe jer vjeruju da ‘ne može gore’

Autor: Tomislav Pili , 06. svibanj 2018. u 22:01
Foto: Thinkstock

Skok broja novih tvrtki u Grčkoj.

Ako ne budemo djelovali, za pet godina opet ćemo govoriti istu stvar: Grčkoj ne ide dobro, nema posla, opet imamo novi program Međunarodnog monetarnog fonda i Europske unije da nas podrži – kaže za Reuters 25-godišnji student Stavros Tsompanidis. On je jedan od tisuća mladih Grka koji su u posljednjih nekoliko godina otvorili male tehnološke tvrtke. Procvat grčke startup scene, smatraju ekonomisti, pozitivno bi mogao djelovati na cijelo gospodarstvo tradicionalno oslonjeno na turizam i pomorstvo. Grčka nema službene podatke o broju startupa, no podaci konzultantskih kuća pokazuju da ih je trenutno između 600 – koliko navodi internetska baza podataka AngelList – pa do 1127 koliko ih je pobrojala revizorska kuća Grant Thornton u lanjskom izvješću.

Niču kao gljive poslije kiše

Ako se zna da je 2010. u zemlji bilo registrirano tek 16 startupa, može se slobodno reći da su posljednjih godina počeli nicati kao gljive poslije kiše. Rezultat je to promjene razmišljanja i okretanja poduzetništvu među mladim Grcima suočenima s višegodišnjom teškom ekonomskom situacijom u zemlji. Podsjetimo, uslijed eksplozije nezaposlenosti koja je dosegla 28 posto, a među mladima čak i 60 posto, oko 223.000 mladih u dobi između 25 i 39 godina emigriralo je iz Grčke između 2008. i 2013. godine, pokazuju podaci središnje banke. Oni koji su ostali morali su postati inovativni.

 

400milijuna eura

ubrizgat će u pet godina Europski investicijski fond

“Kriza je stvorila poduzetništvo iz nužde”, kaže Panagiotis Zamanis, potpredsjednik grčke startup udruge. Tim putem krenuo je i Stavros Tsompanidis ugledavši jednog poslijepodneva prije četiri godine na plaži suhu morsku travu. Došao je na ideju da je prikuplja i prerađuje. Danas njegova tvrtka PHEE izvozi maske za mobitele i kutije za sunčane naočale načinjene od morske trave. Sličan motiv naveo je i 2015. tri inženjera na osnivanje softverske tvrtke Ex Machina koja razvija prediktivni softver za industrije kojima su u poslovanju bitni meteorološki podaci. “Željeli smo preuzeti više rizika jer smo vjerovali da situacija ne može biti gora”, kaže jedan od osnivača, 38-godišnji Manolis Nikiforakis. Naime, Ex Machina je osnovana u vrijeme kada su u zemlji uvedene kapitalne kontrole.

Milijuni eura iz Europe

Nacionalna banka u svom izvješću ističe kako je tamošnji tehnološki startup sektor još u povojima s vrijednošću od svega 300 milijuna eura, ali pokazuje veliki potencijal rasta. Da je banka u pravu pokazuje i najava da će Europski investicijski fond u idućih pet godina u grčke startupe ubrizgati 400 milijuna eura.

Startup scena buja unatoč činjenici da Grčka nije najpogodnije mjesto za razvoj biznisa. U indeksu globalne konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma Grčka je smještena na 87. mjesto među 137 država. Ispred Grčke su, primjerice, Ukrajina i Tadžikistan. Čuvši da će mu za osnivanje tvrtke trebati dva do tri mjeseca, Nikos Drandakis, osnivač taksi aplikacije Beat, odselio je u London gdje je tvrtku osnovao za jedan dan. Aplikaciju je lani kupio Daimler.

Komentirajte prvi

New Report

Close