Ako možeš zaraditi drugima, možeš i sebi. Samo kreni!

Autor: Poslovni.hr , 12. studeni 2012. u 09:37
Elvira Mlivić Budeš (Foto: Privatni album)

Osnivačica Poslovnog učilišta Filaks i vlasnica Salona za šišanje pasa Lolita mr. sc. Elvira Mlivić Budeš za Poslovni.hr ispričala je svoju priču o uspjehu.

Mr. sc. Elvira Mlivić Budeš direktorica je i vlasnica tvrtke Filaks d.o.o., osnivačica Poslovnog učilišta Filaks, ustanove za obrazovanje odraslih s verificiranim programima usavršavanja te vlasnica Salona za šišanje pasa Lolita. Ovo je njezina priča o uspjehu:

Čini mi se da je u meni uvijek tinjala neka želja za poduzetništvom, iako sam na početku poslovnog puta prošla kroz 8 različitih tvrtki gdje sam stekla brojna korisna znanja i vještine. Ali, uvijek mi je nedostajalo to da mogu sama kreirati strategiju, pokretati nove projekte bez ograničenja, da mogu kreirati odnose s klijentima na način koji želim… Baš to, bez nametnutnih i često besmislenih ograničenja…

2001. godine sam zaključila da ne postoji knjiga na hrvatskom jeziku koja govori o pisanju životopisa i odlučila je napisati. Nisam željela tražiti izdavača, jer sam pretpostavljala da je nitko ne bi ni objavio obzirom da sam do tada napisala samo nekoliko stručnih članaka s područja marketinga za poslovne časopise i nekoliko godina prije, svoj diplomski rad na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Odlučila sam se samostalno upustiti u taj prvi poduzetnički pothvat i otvorila obrt pod nazivom Ars marketing. Tada nisam znala što me sve čeka i koji su sve izazovi ispred mene.  I tako sam izdala moju prvu knjigu pod nazivom „Čestitam, dobili ste posao! (efikasnom zamolbom i životopisom do zaposlenja)“. To je bio prvi priručnik te vrste na hrvatskom tržištu. Bio je to mali projekt, tiskala sam nakladu od 1.000 komada, projekt su financirali sponzori (oglašivači) i na kraju prodala prilično veliki dio naklade, a kasnije ostatak darovala srednjoškolcima iz domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Ars marketing, obrt za promidžbu i savjetovanje sam vodila sve do samog kraja 2007., a u međuvremenu sam zbog povećanja opsega posla i prometa odlučila u travnju 2007. otvoriti tvrtku Filaks d.o.o. (www.filaks.hr). Međutim, u početku nije sve bilo tako jednostavno. Puno hrabrosti je bilo potrebno da se napusti dobro plaćen posao i uđe u rizik samostalnog posla. Nisam imala zaleđe, utjecajne prijatelje ili neki oblik financijske podrške. Morala sam se osloniti na svoju volju, znanja i vještine. Stalno sam slušala komentare: „Nemoj sada, kreni na proljeće!“. Onda bi mi u proljeće rekli: „Gle, vidi kakva je situacija, strpi se barem do jeseni…“ Iscrpljena promišljanjem i vaganjem, jednostavno sam odlučila da moram krenuti i dala otkaz u agenciji za tržišne komunikacije. U tome mi je veliku podršku dala mama jednom naizgled običnom rečenicom: „Elvira, ako možeš zaraditi drugima, možeš i sebi. Samo kreni.“ Zadnji posao prije poduzetništva mi je ostao u jako lijepoj uspomeni zbog mješanke Nere, psa kojeg su mi poklonili kada sam odlazila iz agencije.

Odmah nakon toga sam posudila 3.000 EUR i unajmila mali ured od 20 kvadrata u Harambašićevoj ulici, kupila sivi rabljeni namještaj od kolegice i krenula u posao. Računalo sam imala i donijela sam ga od kuće u ured. Uključila sam telefon i internet u tom uredu i onda se prvi puta suočila sa situacijom da me nitko ne treba,  niti zove. Iz agencijske gužve i užurbanosti došla sam u zastrašujući mir i tišinu. Shvatila sam da sama moram napraviti prve korake i sama sebi dala obećanje da ću svaki dan slati najmanje 100 dopisa (ponuda) i tako su došli prvi klijenti i prvi dobri poslovi… I uspjela sam brzo vratiti posuđene novce i od tada ulažem u posao iz prihoda tekućeg poslovanja.

Paralelno, uz posao u Ars marketingu, honorarno sam surađivala s 2 poslovna učilišta, a onda i 2004. godine počela predavati marketing u jednoj privatnoj visokoj školi. U međuvremenu sam 2003. godine stekla titulu magistra društvenih znanosti na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu nakon završenog znanstvenog poslijediplomskog studija s područja marketinga.
Danas, u Filaksu se bavim poslovnim savjetovanjem i edukacijom s područja marketinga, menadžmenta, prodaje i poslovne komunikacije i svakodnevno sam s polaznicima koji me motiviraju da hrabro nastavim dalje. Kažu da se uspjeh ne mjeri onime što smo mi postigli, već onime što smo učinili za naše klijente da oni krenu naprijed. Sviđa mi se ta izreka i svaki pozitivan komentar naših polaznika me tjera da učinim još više i promoviram koncept cjeloživotnog učenja.

Nakon što sam probala registrirati 25 naziva tvrtke od kojih ni jedan naziv nije bio prihvaćen, Filaks je došao kao neka simbolika, jer na grčkom znači „čuvar“, dok moje ime dolazi  od španjolskog i znači „čuvarica“. Tako se Filaks i ja „čuvamo“ nešto više od 5 godina, a 2008. sam osnovala i Poslovno učilište Filaks, ustanovu za obrazovanje odraslih čijih 9 programa je verificiralo Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa RH. Od tih programa, posebno bih istaknula program usavršavanja Menadžer u malom poduzetništvu koji traje 150 školskih sati u kojem pripremamo polaznike za samostalno vođenje malog i srednjeg poduzeća, odnosno učimo ih poslovnom planiranju i snalaženju na zahtjevnom trižištu.
Posebno sam ponosna na 7 izdanja našeg priručnika Marketinški vodič koji izlazi u tiskanom i PDF izdanju i kojeg distribuiramo besplatno našim polaznicima, sudionicima konferencija i poslovnim partnerima. Do sada smo distribuirali preko 11.000 komada priručnika i ovom prilikom zahvaljujem svim poslovnim partnerima koji su sudjelovali u dosadašnjim izdanjima. Danas je riječ o prepoznatljivom izdanju, ali do toga je trebalo doći. Kada smo izdali prvi broj, brojni su se čudili zašto tiskamo neki priručnik i dijelimo ga besplatno pa sam često morala objašnjavati o čemu je riječ i opravdavati se da smo normalni.

Do sada sam napisala preko 150 stručnih članaka, koautorica sam knjige „Abeceda uspješne prodaje“, koautorica knjige „Vražja posla: Kako preživjeti (ne)moguće poslovne situacije“ i gošća autorica u knjigama dragih kolega i kolegica. Obično radim oko 10 do 14 sati dnevno, a vrlo često i vikendima jer se i tada održavaju naše edukacije. Ne žalim se na radno vrijeme, jer uživam u svom poslu i on je ostvarenje mog velikog sna. Kreiram projekte koji mi se sviđaju, surađujem s pozitivnim i ambicioznim ljudima koji također vole raditi i uvijek gledam naprijed. Ljudi često pitaju što je tajna uspjeha. Nemam čudotvorni recept, osim što svaki dan vrijedno radim i vjerujem da je tajna u dosljednosti. 

Paralelno i učim… Završavam Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i nadam se da ću 2013. godine obraniti doktorsku disertaciju. Privatno, živim s mužem i 2 psa što je 2011. urodilo još jednim hobijem – poslom pod nazivom Salon za šišanje pasa Lolita (www.frizerajzapse.com). Taj posao je pravo malo čudo i čisti užitak. Kada posao radite s ljubavlju i kada uživate u onome što stvarate, zaista ništa nije teško i sve je  moguće!

Poslovanje u brojkama:

  • 11 godina poduzetništva (od obrta Ars marketing osnovanog 2001.)
  • 5 godina poslovanja tvrtke Filaks osnovane 2007.
  • 4 godine poslovanja Poslovnog učilišta Filaks osnovanog 2008.
  • 150 stručnih članaka
  • 320 klijenata
  • 12 većih skupova i konferencija
  • 7 poslovnih priručnika (Marketinški vodiči dostupni u PDF-u i u tiskanom obliku)
  • 9 verificiranih programa usavršavanja (upis u radnu knjižicu)…
  • 7 generacija polaznika Poslovnog učilišta Filaks
  • 1 godina poslovanja Salona za šišanje pasa Lolita
  • neograničena volja za nastavak ovog poslovnog puta…
     

Komentirajte prvi

New Report

Close