Izumili bojler kojim se upravlja mobitelom

Autor: Luka Vojvodić , 27. kolovoz 2014. u 13:28
Za novi bojler makedonske tvrtke SMD i ARANEA izradile su elektronski regulator topline i mobilnu aplikaciju

Putem mobilnog uređaja bojleru se može poslati uputa da zagrije vodu dok je korisnik izvan kuće, i to na određenu temperaturu.

Makedonska tvornica bojlera Leov Company iz grada Velesa zajedno s još dvije makedonske tvrtke osmislila je pametni bojler.

Princip rada se zasniva na umreženosti bojlera i mobilnog uređaja. Na primjer, jedna od mogućnosti takvog upravljanja jest ta da putem mobilnog uređaja bojleru pošaljete uputu da zagrije vodu dok ste na poslu. Za korištenje pametnog bojlera dovoljno je imati instaliranu mobilnu aplikaciju preko koje bojleru možete davati upute. Postoje četiri mogućnosti, odnosno načina rada koje je moguće izabrati.  "Ukoliko želim uključiti način rada koji bi pripremio vodu za tuširanje, bojleru dajem uputu putem mobilne aplikacije i siguran sam da voda neće biti zagrijana na najvišoj temperaturi, nego na temperaturi za tuširanje", rekao je za Al Jazeeru direktor kompanije Zlatko Leov.

"Druga mogućnost uključuje pametni bojler u vrijeme kada imate jeftinu strujnu tarifu, takozvani eko mode. Usto, putem mobilnog telefona može se povećati temperatura vode za grijanje. Četvrta opcija omogućuje odlučivanje o tome koji dan u tjednu te u koje vrijeme želite imati toplu vodu u spremniku. Time se upravlja pomoću Timer načina rada koji omogućuje korisniku koji planira, na primjer, kupati se u ponedjeljak, utorak i četvrtak u 10.45 sati ujutro da bojler prihvati ovu uputu te da se uvijek uključuje u ovim danima", kaže Leov.Novi pametni bojler troši čak 40 posto manje električne energije u odnosu na klasične bojlere. Menadžeri iz Leov Company još su u fazi testiranja novog proizvoda, no početak prave proizvodnje planiraju početkom rujna ove godine.

Prodavat će ga u Makedoniji, a interesa ima i u Srbiji, te u Bugarskoj. Leov Company godišnje proizvodi oko 400 tisuća bojlera što je čini najvećim proizvođačem bojlera u regiji. Njihovi bojleri prosječno traju od osam do deset godina, a cijene se kreću oko 600 kuna. Najvažniji dio proizvoda je kotao, koji se izrađuje od čeličnog lima mađarskog porijekla.Novi bojler je napravljan u suradnji s još dvije makedonske tvrtke. Tvrtka SMD je izradila elektronski regulator temperature, dok je mobilnu aplikaciju izradila tvrtka ARANEA. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ukoliko je potrošnja električne energije manja uporabom ovog bojlera, onda bi se i dalo razmisliti o kupnji istoga.

ajme šta se tu sve piskara za šaku groša. odo leći odma.

da ima pismenosti kod onoga tko priprema ovakve članke, barem bi ležerno zaguglao/la i otkrio/la da je ovaj “izum” već izumljen prije barem 15 godina.

idući bi valjda trebao biti članak o tome kako je toplu vodu netom izumio neki dovitljivi izumitelj iz plovdiva ili bukurešta.

New Report

Close