Lifestyle startupi opasni za investitore

Autor: Bernard Ivezić , 06. prosinac 2016. u 22:01
Peter Cowely, najbolji poslovni anđeo Velike Britanije/S. S./PIXSELL

Iza Petera Cowleyja 55 je investicija u startupe, četiri exita i četiri propala ulaganja. Prilike vidi i u Hrvatskoj.

Peter Cowley, najbolji poslovni anđeo Velike Britanije za 2014/15 po izboru UKBAA, koji je prošli tjedan boravio u Zagrebu na konferenciji EBAN Winter University, tvrdi da u Europi jedino Estonija parira Velikoj Britaniji kao najbolja startup destinacija i to zbog najrazvijenijeg sustava eGovrementa.

Globalno, istiće prvi je SAD, ali se pita koliko će to dugo trajati s obzirom da je u startup utakmicu na velika vrata ušla Kina, i to s velikim očekivanjima. Iako je Cowley široj javnosti, posebno u Hrvatskoj, nepoznat, plod jedne od njegovih brojnih investicija globalno je prepoznatljiv. Startup Arachnys, u koji je uložio među prvima, sa svojim je analitičkim softverom specijaliziranim za obradu velikih količina podataka bio među ključnim alatima u obradi 11,5 milijuna "Panamskih dokumenata". U 48 sati otkako su novinari i istraživači upotrijebili Arachnys na toj masivnoj dokumentaciji premijer Islanda dao je ostavku, premijer Velike Britanije David Cameron priznao je da je zaobišao porezni sustav vlastite zemlje, a skandali su tresli Rusiju, Kinu, Ukrajinu i mnoge druge zemlje.

Na naše pitanje koliko je nakon toga omiljen među britanskom administracijom, tek sa nasmiješio. Arachnys, pojašnjava, koriste Deloitte, Citi bank pa i Google za otkrivanje internih prijevara te provjeru poslovnih partnera, ali i globalno za due dilligence. U Zagrebu je, navodi, razgovarao sa nizom hrvatskih, ali i brojnih stranih startupa koji su došli na EBAN-ovu konferenciju. "Ne ulažem u ideje već u timove i vidio sam niz timova u koje bi vrijedilo investirati, ali ja ne investiram izvan Velike Britanije", kaže Cowley. Pojašnjava da je jedan od razloga što je dobio nagradu za najboljeg poslovnog anđela to što ima jasne investicijske kriterije, objavljene na svom webu.

"Ulažem uvijek u grupi s drugim investitorima, nikad u startup koji je udaljen od Cambridga, gdje živim, više od sat vožnje, a London je na 45 minuta, jer dajem 'pametan novac' što znači da aktivno pomažem startupima u koje investiram i za to je nužna fizička prisutnost", kaže Cowley. Istiće da je dobro što predsjednica i Vlada u Hrvatskoj sad rade, stvaraju dijalog sa startup zajednicom. "U Velikoj Britaniji je  Vlada to napravila prije 20 godina, u SAD-u još i prije, jer razvoj startup ekosustava traje desetljećima", kaže Cowley. Pojašnjava da su poslovni anđeli u Engleskoj obilno stimulirani na ulaganja poreznim olakšicama od 50 do 100 posto investicije do iznosa od 100 tisuća funti pa ulaganja do tog iznosa čak nazivaju "free money".

Nvodi da tako novac cirkulira u sustava, kreira novu vrijednost, stvara izvoz i radna mjesta, ali s druge strane postoji opasnost da se startupi zadovolje lifestyle biznisom. "Od deset startupa jedan uspije, četiri se pretvore u lifestyle biznis dok pet propadne. Opasno je za startup ekosustav ako se startupi zadovolje sa lifestyleom, a ne ciljaju onaj jedan veliki uspjeh, jer bez velikih uspjeha investitori ne ostvaruju adekvatne povrate i ovo je problematika o kojoj se aktivno sada razgovara u Velikoj Britaniji", zaključuje Cowley.

Komentirajte prvi

New Report

Close