Libanonski fond traži startupove

Autor: Poslovni dnevnik , 15. travanj 2014. u 22:01
Libanonski fond prilika je za poduzetnike/početnike/FOTOLIA

Akcelerator Alice, u vlasništvu britanske tvrtke Seeqnce Alice Ltd., u Hrvatskoj traži kvalitetne startupove, a svima kojima da oznaku prvoklasnosti (Alice Startup Index), kapital je osiguran.

Hrvatski poduzetnici početnici (startupovi) dobili su novu priliku za realizaciju svog projekta jer neke od njih su inozemni investitori već kontaktirali radi uključivanja u projekt. Iako većina startupova sanja o prilici i kapitalu iz SAD-a ili Europske unije, hrvatsko tržište startupova trenutačno skeniraju investitori iz, za mnoge hrvatske građane egzotičnog mjesta – Libanona.

Naime, jedan od najuspješnijih akcelatora u arapskom svijetu Alice proširio je spektar svog djelovanja i na europski kontinent. Fokus mu je uz arapska tržišta (Bliski istok i Sjeverna Afrika) postala i Europa, a prvo dolazi na tržište jugoistočne Europe, u prvom redu Bugarske i zemlje jugoistočne Europe (Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija i druge).Alice na hrvatsko tržište dolazi kao virtualni akcelator, u vlasništvu britanske tvrtke Seeqnce Alice Ltd., kojeg je osnovao libanonski poduzetnik Samer Karam.

 

1milijun

dolara moguća je potpora za najbolje startupove po principu investicijskog fonda

Karam je pokretač vrlo uspješnog akcelatora Seeqnce koji je na tržište plasirao primjerice Et3arraf (arapsku stranicu za "dating") i osigurao mu financiranje libanonskih i jordanskih poduzetnika u iznosu od 150.000 USD, Presselu (sustav za organizaciju koncerata i drugih događaja i kupovinu online karata), te Etobb (sustav za online medicinske savjete i liječničku pomoć). U neke od startupova uloženo je i milijun dolara. Alice ima podršku libanonskog bankarskog sustava, pa je centralna banka Libanona – Banque Du Liban – utemeljila i poseban fond za ulaganje u startupove "težak" 400 milijuna USD. Alice kao službena platforma Banque Du Libana pokušat će i hrvatske startupove približiti arapskim investitorima.

Osim toga, fond Alice želi na jednom mjestu okupiti i europske investitore zainteresirane za ulaganja u startupove, a pokretačima startupova konzultantskom pomoći preko svoje platforme omogućiti brži i lakši pristup investitorima i pomoći im da savladaju i prežive "dolinu smrti" u kojoj su se njihovi projekti našli zbog manjka kapitala.Cilj fonda je najkvalitetnijim startupovima, njih oko pet posto, omogućiti pristup kapitalu na način da investitori ulože od 200.000 do milijun dolara gotovo po principu investicijskog fonda. Za sve startupove kojima Alice da oznaku prvoklasnosti (Alice Startup Index), kapital je osiguran. O suradnji i drugim konkretnim investicijama u Hrvatskoj, kako neslužbeno saznajemo, libanonski investitori već intenzivno razgovaraju i s predstavnicima hrvatskih vlasti.  

Komentirajte prvi

New Report

Close