Lebdeći taksi za plovidbu rijekom Seineom u Parizu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 12. siječanj 2017. u 21:59
Taksiji SeaBubbles prolazili bi uz znamenitosti

Francuski startup ušao u završnu fazu financiranja projekta kojim bi modernizirao promet i uveo i novu atrakciju.

Francuski startup simpatičnog imena SeaBubbles (morski mjehurići, op.a.) od osiguravateljske kuće Maif i venture-capital fonda Partech Ventures podigao je 3,45 milijuna eura, kako bi ušao u završnu fazu svog projekta izgradnje letećih riječnih taksija, namijenjenih vožnji Seinom, koja protječe Parizom i vrlo je prometna.

Inovativni Francuzi namjeravaju izgraditi plovila koja bi primila do šestero putnika, bila bi na električni pogon, a koristila bi u svakodnevnom prijevozu građana, kao i turista. "Gradovi su sve više napučeni, s prometnim gužvama na kopnu, dok se vodeni putevi napuštaju", kazuao je suosnivač SeaBubblesa Bloombergu. On i kolega suosnivač Alain Thebault već su dobili podršku i od pariške gradske uprave, godinu dana od pokretanja tvrtke, a razgovaraju oko financiranja i sa San Franciscom u Kaliforniji gdje su također zainteresirani pustiti leteće taksije u svoj zaljev.

Ovi taksiji zapravo lebde nekoliko centimetara nad vodom, oslanjajući se na smanjenje otpora, a Bringdal i Thebault su pokazali mogućnost takvog funkcioniranja kad su postavili rekord u vožnji svojim izumom Hydroptere, svojevrsnom zračnom jedrilicom/katamaranom.  U San Franciscu su potencijalne partnere u projekte uvjeravali da svojim električnim brodicama mogu putnicima uštedjeti dnevno jedan sat od centra grada do Silicijske doline i natrag, ali bi u Parizu ušteda mogla biti i manje.

Međutim, SeaBubblesi ondje ne bi bili manje atraktivni, naprotiv, možda bi mogli voziti i do prvoga plutajućeg hotela. Ovo "čudo na vodi" je, naime, na Seini postavljeno lani u rujnu, usidreno je između mosta Charles de Gaulle i vijadukta Austerlizt. Off Paris Seine, kako je ime hotela, nudi gostima sobe s pogledom na jednu od rijeka, te autentično iskustvo Grada svjetla. 

Komentirajte prvi

New Report

Close