Kuhinjske radne ploče od recikliranog papira i stakla

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2014. u 22:01
Preporučuje se premazivanje voskom ili tankim slojem svijetlog mineralnog ulja radi postizanja ljepšeg izgleda

Osim recikliranog stakla i papira, radne ploče za kuhinje izrađuju se i od metalnih otpadaka, prije svega aluminija.

Kuhinjske radne ploče od recikliranih materijala poput papira mogu potpuno zamijeniti one napravljene od drva ili drugih materijala.

Ploče od recikliranog papira zapravo su kompaktne radne površine napravljene od recikliranog papira. Vlakno papira uzima se iz starih kutija, kartona ili uredskog papira i kombinira se sa smolom iz ulja ljuski ili sjemenki orašastih plodova. Vlakna i smola se miješaju i zagrijavaju i tako nastaje homogena, neporozna ploča. Takve kuhinjske ploče proizvode se u raznim bojama, a obično imaju toliko glatku površinu da izgledom podsjećaju na kamene radne ploče.

Većina proizvođača izrađuje ove ploče od 100% recikliranog industrijskog papir i ističe da u proizvodnji nisu korišteni nafta niti formaldehidi.Ploče od recikliranog papira su dugotrajne, dobro podnose toplinu, otporne su na mrlje i ogrebotine i lakše su od kamenih ploča. U slučaju korištenja fenolne smole za završnu obradu, ploče poprimaju boju karamele, a tijekom vremena i zbog izloženosti sunčanim zrakama postaju tamnije.Korisnici koji su već ugradili ove ploče preporučuju premazivanje voskom ili tankim slojem svijetlog mineralnog ulja radi postizanja ljepšeg izgleda.S druge strane, radne ploče od recikliranog stakla sadrže od 75% do 85% recikliranog stakla koje potiče od stakla iz kućanstava.

Kada je riječ o dizajnu, ploče od recikliranog stakla pružaju brojne mogućnosti jer se mogu kombinirati različite boje, odabrati njihov raspored i slično.Ploče od recikliranog stakla mogu biti napravljene s cementnim vezivom i s epoksidnom smolom. Kuhinjske radne ploče izrađuju se i od od metalnih otpadaka i sadrže najmanje 60% industrijskog otpadnog aluminijuma koji se nigdje drugdje ne koristi. Većina proizvođača ih izrađuje s čak 90% otpadnog aluminija. Ti dijelovi aluminija podsjećaju na žice za čišćenje posuđa jer su najčešće u pitanju ostatci iz procesa bušenja, glodanja i struganja. Ploče od metalnih otpadaka dobra su ekološka zamjena za ploče od nehrđajućeg čelika, cinka i kositra, a usto se i lakše održavaju. Mogu se naručiti u željenom obliku i veličini, kao i sa određenom zaobljenošću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close