Kuća u obliku drva za prave ljubitelje prirode

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2014. u 22:01
Ilustracija

Da bi bila u skladu s prirodom, kuća bi koristila samo obnovljive izvore energije, a jedna strane bila bi prekrivena solarnim panelima.

Konrad Wójcik, danski student arhitekture, zamislio je jedinstveni način življenja za ljude koji žele biti u potpunom skladu s prirodom, a opet blizu gradova.

Prema projektu Primeval Symbiosis kuće će se graditi u obliku drva da bi bile u potpunom skladu s okolnim borovim šumama i da bi imale minimalan utjecaj na okoliš.Konradu Wójciku za dizajn su, kao inspiracija, poslužili drvo bora i način na koji životinje prave skloništa. Temelj kuće čini stablo-stup, a kuća se nalazi visoko iznad tla. Da bi bila u skladu s prirodom, kuća bi koristila isključivo obnovljive izvore energije, a čist zrak, prirodna ventilacija i hlad bile bi prednosti ovakvog načina života. Iako je predviđena kao kuća za odmor, mogla bi poslužiti i kao pravi dom ozbiljnim zaljubljenicima prirode.

Jedna strane kuće bila bi potpuno prekrivena solarnim panelima, imala bi ugrađenu toplinsku crpku, a otpad bi se prerađivao komposterom, dakle prirodnim putem. Dio kuće u kojem se nalazi dnevni boravak bio bi opremljen velikim prozorima da bi se iskoristila dnevna svjetlosti i smanjila potreba za električnim osvjetljenjem, ali i bi prozori bili korisni i za ventilaciju. Prema idejnom projektu okvir kuće bit će potpuno od drva, a budući da je Konradu Wójciku glavni cilj ekološki održiva gradnja, cement i čelik nisu razmatrani kao opcija. Glavna podrška i oslonac kuće bio bi drveni temelj, dovoljno čvrst da može podnijeti težinu drvene kuće, a što je vrlo korisno budući da se cijela kuća može reciklirati, ukoliko više ne bude bila potrebna.

Prema nacrtu mladog studenta, njegove kuće bile bi na četiri kata u kojima bi udobno moglo živjeti dvije do najviše četiri osobe, a interijer bi bio izrađen od prirodnih materijala. Dio Wójcikova futurističkog plana je i lokacija specijalnih kuća. On je zamislio da budu što bliže gradovima i da formiraju neku vrst održivog predgrađa, ali takođe i da se ne štedi na prostoru, tj. da kuće budu na pristojnoj udaljenosti jedna od druge kako bi stanarima imali privatnost. Budući arhitekt je trenutno u potrazi za odgovarajućim projektantima kako bi ovaj bajkoviti plan pretvorio u stvarnost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close