Srednjoškolac smislio kameru koja štiti udaljene voćnjake i vikendice

Autor: Marta Duić , 19. studeni 2014. u 12:55
Nakon što kamera opazi pokret generira se fotografija koja se putem 3G mobilne mreže šalje na cloud, odnosno FTP server

Srednjoškolac Tin Birišić osmislio je sustav koji pomoću senzora pokreta dojavljuje moguću opasnost.

Mladi inovator Tin Birišić i njegov Cloud security sustav osvojili su brončanu medalju na sajmu inovacija IENA.

"Obiteljski prijatelj ima mali posjed u koji su mu po noći ulazili vandali, trgali cvijeće i činili razne štete. Znajući to mislio sam kako bi bilo super spojiti kameru i senzor za pokret tako da, ako netko uđe na posjed, kamera to zabilježi i vlasnik posjeda bude obaviješten", objasnio je odakle mu ideja Tin Birišić, autor inovacije.Prvi problem je nastao zbog toga što na posjedu nema struje, telefonske linije ni interneta, tako da je osnovni zadatak bio to osigurati kako bi projekt uopće krenuo. Nakon toga uslijedila je potraga za kućištem.

U pomoć mladom inovatoru stigao je njegov otac koji mu je nabavio staru sigurnosnu kameru. "Iz nje sam izbacio sve tako da mi ostane samo kućište i umjesto sve te elektronike stavio sam svoj projekt unutra kućišta, tako da bude otporan na vlagu, niske i visoke temperature i slične čimbenike", pojasnio je Birišić.Inovacija funkcionira tako da se, nakon što kamera opazi pokret, generira fotografija koja se preko 3G mobilne mreže šalje na cloud, odnosno FTP server. "Budući da mnogi nisu upoznati s radom FTP servera, napravio sam web stranicu na kojoj se prikazuju snimljene fotografije. Stranica je zaštićena lozinkom, a ima i mogućnost pogleda trenutnog stanja na štićenom mjestu", tvrdi Birišić.

Nakon izlaganja na ARCA 2014. Birišić je uspostavio mnoge kontakte i dobio ponude za poslovnu suradnju. "Prvi prototip napravljen je mjesec dana prije izložbe tako da nitko nije ni znao za njega do trenutka izlaganja, ali je tijekom izložbe 90% posjetitelja pitalo koliko stoji moj proizvod i može li se kupiti", pohvalio se Birišić. Kako tvrdi, cijeli projekt započeo je iz zabave, ali ambicije ovog mladog inovatora sada su velike. "Planiram dodati solarne ćelije kako bi uređaj bio potpuno neovisan jer je o internetu neovisan od samog početka, što znači da je idealno rješenje za vlasnike voćnjaka, vinograda i vikendica. To bi moglo bi biti završeno za šest mjeseci, no učenje i obveze oduzimaju mi dosta vremena. Ipak, uz dobru organizaciju sve lakše ide", zaključuje Birišić.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

ovo je neka šala ili…?

Imam ja bolji naslov. “Srednjoskolac otkrio toplu vodu”.

New Report

Close